SARADNJA GRADOVA U OKVIRU DUNAVSKE STRATEGIJE

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Skupštini grada Sombora gradonačelnik Saša Todorović, predstavnici apatinske opštine, i čelnici Osijeka i Belog Manastira  iz Hrvatske, zatim Baje i Mohača iz Mađarske, potpisali su sporazum  o prekograničnoj saradnji gradova i opština oko reke Dunav.
Sporazum se oslanja na Dunavsku  strategiju i u fokusu će imati  razvoj privrede, odbranu od poplava, rečni saobraćaj i vodoprivredu, zatim turizam, kulturu i nauku.
-Prepoznali smo ovu inicijativu kao mogućnost da sem razvijanja prijateljskih odnosa koje imamo sa Mađarskom i gradom Bajom, već od jeseni zajednički nastupimo prema evropskim fondovima- istakao je gradonačelnik Todorović.
On je dodao da organizovanje po mikroregionima poput ovog omogućava malim sredinama da brže i bolje ostvare svoje strateške interese i projektne  ciljeve.
Kako je rečeno na skupu, ova saradnja ne nosi sa sobom  nikakve finansijske obaveze grada Sombora.
Zoltan Fabik, predstavnik Ministarstva inostranih poslova Mađarske i menadžer ovog projekta, naglasio je da je  vreme za primenu projekata, te  da je potpisani sporazumje prvi korak ka zajedničkom apliciranju na sredstva EU fondova.
–  Ovo je beliki korak  prema cilju da naša mikroregija dođe do sredstava iz  evropskih fondova,pogotovo jer Dunavska strategija prednost daje ovako udruženim lokalnim samoupravama-kazao je Fabik.

PRVA dostupna sredstva  u septembru biće namenjena  za izradu projekata  i iznosi će se kretati od 10.000 do 40.000 evra,a u narednim godinama  na raspolaganju će biti više stotina  miliona evra.Ova sredstva moći će se koristiti samo uz detaljno i održivo razrađene ideje i planove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.