SAOPŠTENJE OO SRS APATIN “GRAĐANI NEMAJU OBAVEZU DA UČESTVUJU U ANKETAMA”

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA STRANAČKA HRONIKA SVET VESTI VOJVODINA

Povodom predizbornih radnji i anketa koje aktivisti pojedinih stranaka sprovode na teritoriji apatinske opštine , oglasio se OO Srpske radikalne stranke u Apatinu. U saopštenju koje je stiglo našoj redakciji oni obaveštavaju javnost da ” građani nemaju nikakvu obavezu da daju tražene informacije, niti bilo kakve podatke o svom ličnom stavu po bilo kom osnovu “, kao i da ” svoj konačan stav iznesu tamo gde jedino i treba, a to je pri tajnom glasanju na izborima”. Saopštenje vam prenosimo u celosti.

SAOPŠTENJE

Poslednjih nekoliko dana u SRS je stigao veliki broj poziva građana naše opštine koji se žale na uznemiravanje i ne ovlašteno posedovanje ličnih podataka u svrhu upisivanja u evidenciju tzv.sigurnog glasa za potrebe SNS.
SRS obaveštava javnost da građani nemaju nikakvu obavezu da daju tražene informacije,niti bilo kakve podatke o svom ličnom stavu po bilo kom osnovu.
Osim toga,građani koji su iz kako kažu straha za sadašnju egzistenciju ili buduću poziciju u društvu izrazili tobožnju naklonost anketarima nemaju nikakvu obavezu da po istom postupe na izborima koji će se odražati u 2016.godini,a
ni obavezu da učestvuju u anketama i telefonskim razgovorima koji ih zasigurno očekuju u narednom periodu pošto će njihovi podaci biti pohranjeni u bazu podatska SNS.
Indikativna je činjenica da su građani nizom tačaka zakona zaštićeni od recimo trgovaca,posrednika pružaoca usluga ali nema preciznih odredbi zakona koji ih štite od stranačkih aktivista.
Ono što bi građane moglo da zaštiti od ovakvih poseta i što se može tretirati kao krivično delo je nedozvoljena upotreba podataka o ličnosti,a uporište tome se nalazi u čl.146 Krivičnog zakonika.
SRS još jednom poziva sve građane da svoj konačan stav iznesu tamo gde jedino i treba,a to je pri tajnom glasanju na izborima.
Podaci kojima raspolažemo,a koji su verovatno uzrokovali ove neočekivane posete su najnovija istraživanja javnog mnjenja u apatinskoj opštini sa kojima je SRS izuzetno zadovoljna.
Potpredsednik
OO SRS “Apatin”
Perica. Popić