Sanja Ožegović: HEJTERI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

BLOG DANI SA SANJOM

“Internet i društvene mreže su nam doneli mnogo dobrih stvari, a jedna od njih je da svako može izneti svoje mišljenje, stav, pohvalu ili kritiku o svemu. Za početak, trebalo bi napraviti razliku između konstruktivne kritike i hejta. Postoje dve vrste loših komentara koje možete očekivati:

  • Konstruktivna kritika:Onaj ko vam je piše najčešće će obrazložiti razloge svog nezadovoljstva vašim pisanjem.
  • Hejt radi hejta:Ovaj tip komentara prepoznaćete lako. Osoba koja piše takve komentare služi se uvredama i neargumentovanim činjenicama, neretko zbog lične želje za publicitetom. Za uzvrat ne traži ništa, sem malo vaših živaca.”
  • Ukoliko i dalje želite da budete “korisnik” društvenih mreža, ne zaboravite da ste izloženi kritičkom oku svih onih koji su spremni da se “uhvate” za svaku napisanu reč. Činjenica je da su ljudi koji menjaju svet “na društvenim mrežama” skloni da vas u svakom momentu izvrgnu ruglu ili makar uvrede. No to nije vaš problem niti je na vama da menjate svest onih koji “ratuju” ne pomerivši se iz sigurnosti sopstvenog doma ili kancelarije. Društvene mreže su mesto koje nije privatno vlasništvo vašeg kritičara (osim, ako nije vlasnik neke od društvenih mreža), onda uvek možete da je promenite u bilo kom momentu, širok je izbor. J Ono što bi trebalo zapamtiti jeste da je pisanje velikim slovima u stvari vikanje i da je nepristojno, uvrede su takođe zabranjene. Društvene mreže imaju kodeks ponašanja kojeg bi se trebalo pridržavati, ako ste zrela osoba. Kao što poštujete sagovornika, poštujte i nekoga sa druge strane ekrana monitora. Vi birate da li ćete biti hejter ili će vas hejteri napadati zato što ste recimo svaku rečenicu započeli velikim slovom. I nemojte dopustiti nikada da vas iznerviraju do te mere da gubite živce zbog tuđih slova. Ne zaboravite. Vi birate. J