SANJA ILIĆ I „BALKANIKA“ PREDSTAVLJAJU SRBIJU NA „EVROSONGU“

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA ZANIMLJIVOSTI

Srbiju će na 63. „Evrosongu“ u maju u Lisabonu predstavljati Sanja Ilić i grupa „Balkanika“ s pesmom „Nova deca“ (24 poena). Oni su, u konkurenciji 17 takmičarskih kompozicija, trijumfovali sinoć u Sava centru na festivalu „Beovizija“, na kome se posle devet godina ponovo birao naš predstavnik za evropsko muzičko takmičenje. Drugo mesto pripalo je Saški Janković s numerom „Pesma za tebe“ (20 poena), dok je treći bio Dušan Svilar koji je pevao „Pod krošnjom bagrema“ (15). Ko će braniti boje naše zemlje na „Pesmi Evrovizije“ odlučili su članovi žirija i publika (odnos glasova 50:50).

Srbija u Portugaliju ide s numerom koju je vođa „Balkanike“ Sanja Ilić sa suprugom Tatjanom komponovao na tekst Danice Krstajić, a aranžman je uradio Darko Dimitrov. Pesma „Nova deca“ je spoj tradicionalne muzike i modernog zvuka, a sjajnim vokalima obojili su je Danica Krstić i Mladen Lukić.

– Hvala publici i žiriju na glasovima – rekao je za „Novosti“ Sanja Ilić. – Naš uspeh je došao zasluženo posle mnogo truda i rada. Pesmom i nastupom potrudili smo se da na našu scenu donesemo duh „Pesme Evrovizije“. Pesma „Nova deca“ je pravi spoj tradicionalnog i modernog zvuka i stvarali smo je vodeći se time šta bi trebalo da nas predstavlja na „Evrosongu“.

Grupa „Balkanika“ je važila za favorita takmičenja, pa njihov trijumf nije nikog iznenadio. Na pitanje kako komentariše spekulacije da se unapred znao pobednik, Sanja Ilić je rekao:

– Ako neko ume da radi, komponuje i peva, to je uvek namešteno. Uopšte nema nikakve tajne. Učestvovao sam dva puta na „Jugovoziji“, ali nisam otišao na „Evrosong“.

U centru pažnje iza scene je sve vreme bila Maja Nikolić, koja se takmičila s pesmom „Zemlja čuda“, ali se čudo u njenom slučaju nije dogodilo, pa je pevačica takmičenje završila na 10. mestu, bez glasova žirija. Maju su posle nastupa ponele emocije, pa nije mogla da sakrije suze.

– Dugo nisam dobila ovako pozitivne komentare – rekla je Nikolićeva. – Donela sam čaroliju na sceni i napravila zemlju čuda. Plačem jer sam iznenađenja koliko su ljudi pozitivno reagovali na moju pesmu. Podržali su me i hvala im na tome.

Ono što se sinoć moglo čuti na „Beoviziji“, najkraće rečeno, predstavlja „sudar“ generacija, ali i različitih muzičkih stilova. Sjajan nastup imali su grupa „Biber“, pobednik prve sezone „Pinkovih zvezda“ Ivan Kurtić, Boris Režak… Publika je uživala i u veličanstvenom glasu muzičke dive Beti Đorđević, koja je pevala sa Rambom Amadeusom i nastupima drugih izvođača.

U žiriju su bili: kompozitor Vojkan Borisavljević, pevačica Ivana Peters, aranžer Dušan Alagić, trubač Dejan Petrović i pevač Željko Vasić. Grupa „Balkanika“ je od tri člana žirija dobila maksimalnih 12 poena. (Večernje novosti)