RAZMOTRENA PITANJA ZAŠTITE VODA I RIBLJEG FONDA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Na redovnoj godišnjoj Skupštini Udruženja sportskih ribolovaca “Bucov” iz Apatina usvojen je Izveštaj o radu za prošlu i Plan rada za ovu godinu. U istim dokumentima akcenat je stavljen na pitanje zaštite voda i ribljeg fonda. U tom smislu podržan je i bojkot sportskih ribolovaca da se ne kupuju ribolovačke dozvole i ne izlazi na vodu sve dok država ne artikuliše i preduzme odgovarajuće mere kako bi se smanjio javašluk i uništavanje ribljeg fonda, kako od strane sportskih ribolovaca, tako i privrednih ribara koji, kako je rečeno, najčešće ne poštuju sadašnje zakonske odredbe o načinu i mestu izlovljavanja ribe i postavljanju mreža.

Članovi Skupštine su, takođe, ocenili da je neophodno da i upravljač vodama “Vojvodina-šume” moraju, uz policiju, da se više uključuju u akcije na prevenciji i sprečavanju ribokrađa. Ribolovci su postavili i pitaje zbog čega svake godine moraju da registruju čamce i motore i plaćaju naknade za tehnički pregled, a da niko od nadležnih te motore i ne vidi, dok je cena te registracije ista kao i pri tehničkom pregledu drumskih vozila.

Kada se uzme u obzir sve što ribolovci moraju da plaćaju ispada da ribolov sve više postaje luksuz, pa otuda i ne iznenađuje da je sve manje ribolovaca. U razgovoru sa predstavnicima “Vojvodina-šume” u Somboru dogovoreno je da se ukine doplatna dozvola od 1.500 dinara, jer je cena ribolovačke dozvole ove godine već skuplja za istu sumu u odnosu na prošlu godinu.

– Izvršni odboru USR “Bucov” dogovorio je da cena članarine i priveza u Međunarodnoj marini bude ista kao i prošle godine, a kada je reč o kabinama njihova cena je utvrđena u iznosu od 2.000 dinara s tim da se za prvi ulazak ne mora plaćati, a što je do sada iznosilo 10.000 dinara i to upravo zbog toga što sve više ribolovaca otkazuje zakupe kabina – rekao je predsednik USR “Bucov” Milan Ćopić.

Iako je bilo i suprotnih mišljenja vezanih za bojkot ribolovačkih dozvola većina se, ipak, odlučila da se narednih meseci ne izlazi na vodu i stoga su i potpisali apel koji će se uputiti nadležnim organima vlasti kako bi se uvelo više reda na vodama i zaštitio riblji fond. Na Skupštini su za doprnos u radu USR “Bucov” uručene plakete predsedniku apatinske opštine, dr Živoradu Smiljaniću, i Stevanu Pavkovu, dugogodišnjem članu USR “Bucov”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *