РАДНИЦИ ИЗ СРБИЈЕ ПРЕВАРЕНИ У СЛОВАЧКОЈ, ВРАЋАЈУ СЕ КУЋИ БЕЗ ПЛАТЕ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Група од 50-так радника из Србије, који су без претходно потписаног уговора о раду у нашој земљи отишли на рад у словачки град Трнава, остала је, како кажу, без посла, плата и решења за ту ситуацију.

Они тврде да је словачка агенција која их је ангажовала затворена и да нису добили плату, као ни обећану недељну аконтацију. Према њиховој процени, преко те агенције у Словачкој је ангажовано око 500 грађана из Србије.

Радник Н.Д. каже да је до сада радио у фабрици “Фремаћ” у Словачкој, на производњи пластичних делова за аутомобиле и камионе.

“У агенцију је 14. новембра упала полиција (тржишна инспекција), власници агенције су задржани у притвору 48 часова, па затим 72 часа, барем су такве информације стигле до нас. Данас је шести дан како агенција не ради”, прича Н.Д. У фабрици у којој је он радио, каже, има око 50 запослених из Србије, који су из Новог Сада аутобусима отишли на рад у Словачку.

“Остали смо без евра у џепу, хране нам понестаје, нервозни смо, препуштени сами себи”, прича тај радник.

Објашњава да у петак радници нису могли да узму аконтацију, која се иначе исплаћује на крају сваке радне недеље (50 евра) и да би данас “по уговору” требало да добију плату, али да агенција не ради.

Амбасада: У контакту смо с радницима

У Министарству спољних послова наводе да је Амбасада Србије у Братислави у контакту са нашим радницима као и словачким институцијама и да ће по потреби предузети потребне мере.

Како наводе, “Амбасади су се 20. новембра обратили држављани Србије на привременом раду у Словачкој, ангажовани преко словачке агенције за запошљавање ‘Раскен’, поводом могуће неисплате зарађених плата пошто су, према њиховим наводима, власници наведене агенције ухапшени”.

“Амбасада је о случају држављана Србије у Братислави, поред Министарства спољних послова, обавестила и Министарство унутрашњих послова и Министарство за рад”, кажу у Министарству спољних послова.

Пре одласка потписати уговор

Из Министарства за рад поново апелују на грађане да не одлазе у иностранство уколико пре тога не потпишу уговор о раду.

“У конкретном случају наши грађани нису били ангажовани преко Националне службе за запошљавање, као ни преко агенције за запошљавање са важећом дозволом за рад овог министарства, били су ангажовани преко словачке агенције Раскен са седиштем у Трнави”, кажу у Министарству за рад.

Наводе да Национална служба за запошљавање води евиденцију свих грађана који су на рад у ван Србије отишли легално, док надлежни органи државе, како кажу, не могу да имају тачне бројке кад је реч о самоиницијативном одласку на рад без званичних уговора.

“Још једном апелујемо на наше грађане да не одлазе на рад у иностранство без претходно потписаног уговора о раду којим се обезбеђује заштита грађана на раду у иностранству, као ни посредством агенција које нису добиле дозволу за рад од стране овог министарства, као ни самоинцијативно”, поручују из министарства.

Истичу да се уговор о раду потписује пре одласка на рад у иностранство и да Национална служба за запошљавање, кроз установљену мрежу седам миграционих сервисних центара – МСЦ (Београд, Ниш, Нови Пазар, Нови Сад, Краљево, Крушевац и Бор), мигрантима и потенцијалним мигрантима пружа информације о ризицима ирегуларне миграције, правима миграната, процедурама за добијање виза, радних и боравишних дозвола, могућностима за запошљавање и студирање у иностранству…

Радницима обећана исплата

Радници кажу да су им представници агенције данас обећали исплату после 2. децембра, а да ће их сутра посетити амбасадор Србије у Словачкој Момчило Бабић. Наводе да им је запослени у агенцији обећао исплату за октобар и новембар и да ће им новац бити уплаћен “постнет” уплатом.

“Речено нам је да нам је смештај плаћен до 31. новембра. Биће организован бесплатан превоз до Београда или Новог Сада, али одлазимо без пара”, наводе радници.

Према подацима надлежних у Словачкој, највише радника у тој земљи долази из Румуније и Србије, а само у фабрикама те земље ради 6.800 наших грађана од којих већина нема дозволу за рад.

Аутор: Тањуг

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *