RADMILA SAVČIĆ GOST RADIO DUNAVA

APATIN KULTURA VESTI

U emisiji “Bez kulture je loše”, gostovala je Radmila Savčić, viši kustos, koja je godinama vodila Galeriju Meander i koja je najzaslužnija što je Apatin postao grad skulptura. Ona je govorila o Simpozijumu “Meander”, u okviru koga su rađene i gradu poklonjene skulpture velikog formata, tako da Apatin raspolaže sa preko 100 skulptura.

-Ovaj simpozijum je nastao 1994. godine kao rezultat jednog iskustva i saznanja o položaju savremene umetnosti, naročito skulpture, koje je u to vreme bilo loše. Mi smo bili u poziciji da pomognemo umetničko stvaralaštvo, naročito skulpturu, koja je bila najugroženija. S obzirom da je umetnik morao da kupi materijal koji je bio skup, mi smo to rešavali u fabrikama. Fabrike su pružale usluge umetnicima. Da ovaj simpozijum ne bi bio replika već postojećih mi smo promovisali da je obaveza umetnika da uradi skulpturu velikog formata koja je postavljana u gradu rekla je Radmila Savčić.

Ona je rekla da smo sad grad sa najvećim brojem kulptura iz savremene umetnosti predstavljenih u gradu.

-Sledeće godine, 22. marta postaviću izložbu u Parizu, Svetislava Arsića Basare – rekla je sa ponosom Savčićeva, koja upravo završava knjigu o 50 godina Galewrije Meander.

Pre toga napisala je i knjigu “Apatin, grad skulptura”.

Radmila Savcic, bez kulture je lose (2) Radmila Savcic, bez kulture je lose (1)