РАДИОНИЦА ХОРН – НАЈСТАРИЈА У УГАРСKОЈ И ЈУГОСЛАВИЈИ

APATIN DRUŠTVO RAZOTKRIVANJE APATINA

Традиција занатске продукције музичких инструмената у Апатину је веомадуга и богата, а њендруги (поред израдеоргуља), значајан сегмент, представља производња дувачких инструмената.

Прву радионицу овога типа формирао је, 1836.године, Франц Хорн, који је након изученог токарског заната, у Немачкој стекао потребну стручну квалификацију за иницијалну производњу дувачких инструмената у Апатину.

Од те почетне фазе овај занатски профил је временом еволуирао до нивоа изузетног квалитета и интернационалног реномеа. Kонтинуитет производње дувачкиинструмената, настављен је у оквиру исте породице, тако да већ афирмисану радионицу намењену за производњу и репаратуру занатских продуката музичког карактера преузимају његови синови. У каснијем периоду један од њих (Лудвиг) се специјализовао за искључиву израду лимених дувачких инструмената, док се други (Јозеф), насупрот томе, оријентисао на дрвене дувачке инструменте и основао сопствену радионицу (након тога прелази у власништво мајстора Лудвига Виндиша).

На првој изложби апатинског занатства, организованој 1874.године, у просторијама Вајдловог магацина, инструменти фирме Хорн, добили су, за показан квалитет, златну медаљу. Серија успешних презентација дувачких инструмената Хорнове продукције, настављена је након тога и на домаћим и намеђународним изложбеним манифестацијама, у Паризу, Бечу и Берлину, где су добијена значајна признања и медаље. Захваљујући оваквим респектабилним резултатима, радионица Хорн је обезбедила репутацију европских размера. Поред снабдевања домаћег тржишта, лимени дувачки инструменти су експортовани и у многеевропске државе, између осталог и за потребе тамошњих војних оркестара (Kраљевина Србија, Румунија, Бугарска, Турска, Мађарска, Аустрија, итд.).

Дугогодишња и изузетно квалитетна традиција израде дувачких инструмената у Апатину се дефинитивно гаси 1953. године, када последњи изданак ове породице мајстор Лудвиг Хорн (1888-1967) ођављује радионицу (смештену у данашњојулици Д. Туцовића бр. 35), али је незванично вршио репаратуре на инструментима све до своје смрти.

Радионица породице Хорн представља, на основу године оснивања (1836.) и реоснивања (1897.), најстарију мануфактурну радионицу овогтипа у тадашњој Угарској, а касније, и у Kраљевини Срба, Хрвата и Словенаца , односно, у Југославији.

Интересантан је податак да се међу оснивачима најстаријег аматерског културног удружења, Апатинског мушког певачког друштва, 1859. године, поред просветних радника, лекара, општинских чиновника, занатлија (месара, столара, бачвара, итд.), и једног академског вајара, нашао процентуално највећи број занатлија из музичке сфере. То су у првом реду представници породице Хорн (Фединанд, Јозеф и два Франца), призвођач инструмената Фридрих Мајер и градитељ оргуља Јохан Пумп.

Аутор: Томислав Шимуновић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *