РАД ВИКЕНДОМ ПОВЕЋАВА РИЗИК ОД ДЕПРЕСИЈЕ

ZANIMLJIVOSTI

Ново истраживање открило је да жене које превише раде имају већи ризик од депресије од мушкараца који раде исто толико времена, а рад викендом може допринети менталним проблемима.

страживањем су анализирани подаци 20.000 запослених, и код жена које раде више од 55 сати недељно уочено је 7,3 одсто више симптома депресије, у односу на жене које раде између 35 и 40 сати недељно.

Научници с „UCL“ и универзитета „Queen Marry“ из Лондона уочили су да рад викендом повећава ризик од депресије међу припадницима оба пола.

Жене које раде викендом имале су 4,6 одсто више симптома депресије од оних које раде само преко недеље, док је код мушкараца тај проценат већи за 3,4 одсто ако раде викендима.

Научници сматрају да се веза између рада викендом и депресије појављује због тога што особе које раде викендом чешће имају мање плаћене послове, код којих је депресија и иначе чешћа.

Незадовољство послом такође може допринети лошем расположењу.

„Тешко је утврдити тачне узроке, али знамо да се многе жене суочавају с већим теретом од мушкараца јер и код куће обављају више посла, што доводи до преоптерећености, притиска и велике одговорности. Утврдили смо и да су најдепресивнији радници старије особе с нижим примањима, пушачи, углавном обављају физичке послове и генерално су незадовољни послом“, рекао је главни аутор истраживања Жил Вестон.

Он је додао да се нада да ће ови резултати подстаћи послодавце да пронађу начине да смање оптерећења на радном месту и пораде на подршци за жене које недељно раде више од стандардних 40 сати.

Аутор: Index.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.