PRUŽNI PRELAZ NA PUTU SOMBOR – APATIN PONOVO IMA RAMPE

APATIN DRUŠTVO VESTI

Nepuna dva meseca nakon demontaže, rampe na pružnom prelazu kod železničke stanice Bukovački salaši (na putu Sombor – Apatin) su u petak, 17. februara vraćene, a svetlosna saobraćajna signalizacija je ponovo u funkciji. Kako saznajemo, Železnice Srbije su na ovom pružnom prelazu ponovo zaposlile radnika koji će tokom svog radnog vremena, od 07 do 18 sati upravljati branicima, tako da će u pomenutom periodu rampe na ovom prelazu biti spuštene kada nailazi voz. Od 18 do 07 sati, rampe će biti podignnute i kada prolazi voz, tako da će u tom periodu vozači morati dodatno da obrate pažnju prilikom prelaska preko pruge i da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Prema važećem redu vožnje, na pružnom prelazu Bukovac rampa neće biti spuštena kada nailazi voz u 22 sata i u 3:45 sati.

Apel policije vozačima da budu naročito obazrivi kada nailaze na ovaj pružni prelaz i dalje stoji, jer u neposrednoj blizini postoje građevinski objekti koji umanjuju preglednost samog nailaska na prugu, pa je na ovom mestu potrebno doslovce zaustaviti vozilo ispred pružnog prelaza i za svaki slučaj proveriti da li nailazi voz.

U svakom slučaju, Zakon o bezbednosti saobraćaja je jasan i decidan: prednost na ukrštanju drumskog i železničkog saobraćaja ima železnički saobraćaj i vozači su dužni da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju na prelazima. Kako bi se izbegle saobraćajne nesreće ili bilo koje neželjene situacije u momentima kada rampe na prelazu kod Bukovca nisu spuštene, vozači putničkih vozila moraju da ispoštuju odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja i saobraćajnu signalizaciju, i ustupe prvenstvo prolaza železničkom saobraćaju, kažu iz policije.

Rampe na pružnom prelazu u Sonti nisu vraćene a kako saznajemo, za sada nema ni najava da će biti ponovo postavljene.