ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ХРАСТ И РУЖА” АНЕ ЕРАКОВИЋ

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

У Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ у Апатину је одржана промоција књиге „Храст и ружа“ Ане Ераковић (Новковић) из Новог Сада. У питању су стиховане приче за децу, у издању Асоцијације гитариста Војводине.

-Књига је настала као одговори на питања мојих синова и као сећања из мог детињства. У њима сам сабрала ликове биљака, животиња и небеских тела које сам покушала оживети дајући им особине људи. Кроз своје згоде и незгоде они причају о љубави, праштању, дељењу, части, о срећи. Тако се разрешавају поруке које су мени кроз одрастање постале важне па сам их на овај начин пожелела поделити са децом, рекла је, за Радио Дунав, Ана Ераковић.

Књига се састоји од 20 стиховних прича налик на басне које са собом носе поруке. Тоде Николетић је у критици књиге написао да Ана деци даје читав калеидоскоп стиховних басни које плене својом необичном поетиком учећи их суживоту са животињским светом. Нагласио је да се књижевна вредност ове збирке огледа у хуманистичком приступу према енденском свету и веома је корисна у васпитању деце. Критичар Немања Нешић је записао да ауторка користи опробан, добро познат стил када је поезија за децу у питању којим животињама и биљкама даје карактеристике људи, али и
вешто користи речи модерног доба ткз. сленг. Ана је Апатинка али је као дете отишла у Нови Сад, а већ двадесет година ради као професор клавира у Бечеју. Анину промоцију увеличали су ученици ОМШ „Стеван Христић“.

Просто нисам могла да не повежем моју професију са промоцијом књиге. Из Музичке школе су се радо одазвали мојој молби. Девојчица Невена Ђукић је са гитаром дала лепу подлогу читању и оплеменила цео догађај. Задовољна сам и одзивом публике. Дошли су ми и пријатељи које нисам одавно видела. Толико ми је билно дивно да је тешко наћи праве речи да опишем како се осећам, истакла је Ана. Илустрације и дизајн књиге урадила је Рената Колер.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *