ПРОЈЕКАТ ШКОЛСКИМ СПОРТОМ ПРОТИВ ДРОГЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Друштво педагога физичке културе „Стефан Душан силни“ Апатин наставило је рад на пројекту „Школским спортом против дроге“ новим низом едукативних радионица на тему штетности наркотика. Кроз овај програм је до сада прошло око 500 деце, а пројекат је подржала и локална самоуправа.

– Пројекат је први пут код нас у општини заживео 2013. године и тада је финансиран од стране Покрајинског секретаријата за омладину и спорт. После тога смо едукацију имали у ширем региону у којем смо објединили општине Куле, Оџака, Сомбора и Апатина. Ово је друга година да пројекат помаже и општина Апатин. Данас смо едукацију организовали за девојчице из Одбојкашког клуба Апатин, а до краја године ћемо то исто учинити за децу из кошаркашких клубова, тенисере, каратисте, фудбалере и рукометаше. Деца су пажљива, заинтересована, а амбијент у коме се одвија едукација је спортска хала. За све који ће послушати предавање припремили смо мајице као симболичне поклоне, навели су из Друштва педагога физичке културе „Стефан Душан силни“.

У Удружењу се надају да ће пројекат поновити и следеће године за нову генерацију деце.

Предавач је био психолог Душко Бурсаћ из Центра за Социјални рад.

– Одржали смо едукативну радионицу која има за циљ да упозна младе са проблемом употребе наркотика, а такође да их научи како да препознају основне врсте дрога. Мој посао је да, као стручни сарадник, едукујем младе са циљем да никада не дођу у контакт са наркотицима и пробају било коју врсту дрога. Ово је наставак врло успешне сарадње која траје годинама и своди се на то да се ученицима основних и средњих школа укаже на штетност узимања било каквих врста психоактивних супстанци. Ово је друштвено-одговорно понашање једног удружења које континуирано ради на пољу превенције. Велики број деце је већ до сада био у прилици да слуша предавање, рекао је Душко Бурсаћ.

Он је додао да је пројекат искључиво превентивног карактера јер немају податке о томе да ли су успели да спрече децу и смање број потенцијално нових корисника, али се свакако надају да ће појачати знање младих о опасностима од употребе наркотика.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *