ПРОЈЕКАТ “МОЈА ПРВА ПЛАТА”: АНГАЖОВАНИ МЛАДИ ИЗ ЗАПАДНОБАЧКОГ ОКРУГА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У оквиру програма „Моја прва плата“ 62 младих са подручја Западнобачког округа је потписало уговор о радном ангажовању. Они ће кроз радну праксу стицати нова знања, вештине и компетенције. Радно ангажовање није везано са струку тако да су сви они који су се пријавили за учешће у овом програму имали прилику да се пријаве за рад на радним местима који по опису послова и потребним квалификацијама нису везани за њихово образовање. Ово је прилика за младе људе да стекну искуства на пословима ван своје струке, оспособе се за самосаталан рад и на тај начин повећају своје стручне компетенције и могућности запослења.

У овај програм укључују се млади до 30 године живота са најмање средњим образовањем, без радног искуства и лица која имају радно искуство краће од 6 месеси. Програм траје 9 месеци , а за време трајања програма свим ангажованим лицима биће исплаћена новчана накнада од 22.000,00 динара уколико имају средње образовање или 26.000,00 динара уколико имају високо образовање.

Приоритет за укључивање у програм дат је послодавцима из приватног сектора, тако да је кроз програма „Моја прва плата“ 54 незапослених лица ангажовано у приватном сектору, док је 8 незапослених лица ангажовано код послодавца из јавног сектора и то из области здравства и социјалне заштите, културе и уметности, васпитања и образовања. Најзустепљеније ангажовање лица је на пословима из подручја рада економија, право и администрација, затим трговина, угоститељство и саобраћај. Према нивоу квалификација највише је ангажованих лица са средњим образовањем, њих 79%, док је 21% ангажованих лица са високим образовањем.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *