ПРИВАТНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ ПОЧИЊУ ДА ТЕСТИРАЈУ НА КОРОНУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Очекујемо да најкасније у наредних 48 сати, оне установе које су заинтересоване за пружање ове услуге, преузму и почну да раде тестирање на антитела, кажу у Асоцијацији приватних здравствених установа и приватних пракси Србије.

Лабораторије приватних здравствених установа почеће у најкраћем року да тестирају грађане на присуство вируса корона, чиме ће се, барем донекле, растеретити капацитети државних установа будући да су тренутно у појединим попуњени термини до краја месеца чак и за тестирање на лични захтев, односно оно које грађани сами плаћају.

Како је за „Политику” речено у Асоцијацији приватних здравствених установа и приватних пракси Србије, јуче и прекјуче су финализовани договори око серолошког тестирања (тзв. брзи тест), након што је асоцијација обавештена да је по закључку Владе Србије, приватним здравственим установама одобрена куповина брзих серолошких и хемилуминисцентних тестова од Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

– Очекујемо да најкасније у наредних 48 сати, приватне лабораторије, оне које су заинтересоване за пружање ове услуге, преузму тестове и почну да раде тестирање на антитела – кажу у секретаријату асоцијације која окупља највеће приватне болнице и биохемијске лабораторије.

Подсетимо, приватним лабораторијама одлуком Кризног штаба од краја јуна одобрено је да раде серолошко тестирање, о чему је у понедељак на конференцији за новинаре говорила и премијерка Србије Ана Брнабић одговарајући на више пута у јавности постављано питање: зашто приватним лабораторијама није дозвољено да врше тестирање на вирус корона? Премијерка је тада нагласила да према њеним сазнањима приватне лабораторије нису биле заинтересоване да раде пи-си-ар тестове, односно да немају капацитета за то. Међутим, упитани да ли приватне лабораторије имају капацитета да самостално обављају пи-си-ар тестирање без тога да узорке шаљу државним лабораторијама, у Асоцијацији приватних здравствених установа за „Политику” кратко одговарају: „Апсолутно!”

– Приватне лабораторије и приватни заводи за лабораторијску дијагностику решењима о испуњености услова за обављање делатности која су добили од здравствене инспекције Министарства здравља имају право пружања услуга из области микробиолошке дијагностике са вирусологијом и у ту област спадају и серолошка и пи-си-ар тестирања на присуство сарс-ков-2. Пи-си-ар тестирање у приватним лабораторијама уз надзор и контролу Министарства здравља је у најбољем интересу пацијената који имају симптоме суспектне на ковид инфекцију као и у интересу особа које су са њима биле у контакту. Тиме би се убрзала дијагностика оболелих а контактима омогућило да не губе радне дане због чекања на резултате што је огромно финансијско оптерећење за државу и приватни сектор – објашњавају у секретаријату овог удружења.

Они напомињу да микробиолошке приватне лабораторије имају кадар, стално запослене молекуларне биологе, опрему, пи-си-ар машине, и простор опремљен за рад са инфективним материјалом.

– Микробиолошке приватне лабораторије које су се пријавиле да раде пи-си-ар тестирања су већ показале и доказале, добиле су регистрацију, да комплетан процес тестирања могу потпуно самостално да одраде – подсећају у асоцијацији и наглашавају да су иницијативе које су предлагали од проглашења епидемије и ванредног стања биле многобројне и упућене свим институцијама ангажованим у сузбијању епидемије. Разматране су разне опције за укључивање приватника и они се надају да ће следећи корак бити да могу да набављају несметано регистроване тестове директно од дистрибутера.

– Приватне лабораторије спремне су да се укључе у тестирање грађана, имају решења о испуњености услова за обављање ове делатности, што значи да постоје сви услови у погледу простора, опреме и стручног кадра и оне већ дуги низ година обављају тестирања за све друге вирусе из области серологије, вирусологије и пи-си-ар дијагностике – закључују у Асоцијацији приватних здравствених установа и приватних пракси Србије и додају да би могли да обраде 1.000 тестова дневно.

Поједине приватне лабораторије већ су јуче почеле да раде серолошко тестирање, потврђено је за „Политику” у једном од великих приватних здравствених система уз напомену да је њихов капацитет 200 тестова дневно, као и да су у приправности за пи-си-ар тестирање. (Политика)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *