U TOKU PRIJAVE ZA TAKMIČENJE “SRBIJA U RITMU EVROPE” U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Takmičenje “Srbija u ritmu Evrope”, u Apatinu nakon 10 godina biće održano 29. januara, u velikoj sali Doma kulture, sa početkom u 15.00 sati.

Najveće dečije muzičko tamičenje u zemlji, namenjeno je deci osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, talentovanoj za pevanje i ples. Program koji će u 2018. godini, proslaviti i jubilej, 10 godina od svog postojanja, podržavaju ambasade Evrope u Srbiji. Odabrana deca predstaviće svoj talenat za pevanje i ples, tokom šestomesečnih priprema, uz pomoć profesora produkcije programa “Srbija u ritmu Evrope”.
Potrebno je da škole selektuju najkvalitetniju decu za audiciju, kako bi od najboljih, produkcija programa “Srbija u ritmu Evrope” odabrala najbolje koji će braniti boje opštine Apatin. Prilikom prijave, potrebno je da deca koja pevaju navedu dve ili više pesama s kojima će se predstaviti na audiciji, dok plesači sa sobom na flešu (USB) ponesu muziku uz koju će igrati.
Spisak dece koja će pristupiti audiciji, s naznakom da li pevaju ili plešu, potrebno je dostaviti opštinskom, gradskom koordinatoru najkasnije dva dana pre audicije, kako bi isti bio prosleđen produkciji programa “Srbija u ritmu Evrope”. Finalno takmičenju biće održano u junu mesecu ove godine, u Nišu koji je odneo pobedu u sezoni koja je za nama, deca će moći da se druže sa vršnjacima iz cele Srbije, koji predstavljaju svoje opštine i gradove.
„Godinama koncept muzičkog festivala „Srbija u ritmu Evrope“ se menjao. Manifestacija je prvih godina svog postojanja bila predviđena za grupu koja je brojala do tri stotine dece, iz osnovnih i srednjih škola u svakom gradu, da bi na Upravnom odboru, 4. jula 2015. godine, bili postavljeni novi ciljevi. U 2016. godini predviđe je novi koncept manifestacije u kojoj učestvuju deca iz 20 opština i gradova Srbije, u živom prenosu na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, predstavljajući se na jeziku i uz pesmu jedne zemlje Evrope, čija ambasada u Srbiji podržava ovaj program”, rekao je za iSerbia portal, Srđan Udovičić PR tima “Srbija u ritmu Evrope”.
Kako on kaže, cilj ove manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata kao i promocija tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja. Naznačio je i to da je po rečima dece ispunjen najveći cilj, a to je širenje ljubavi i prijateljstva.

„Sam izbor potencijalnih učesnika počinje u školama koje deca pohađaju. Škole su zapravo te, koje svoju decu delegiraju za audicije. Izabrana deca iz osnovnih i srednjih škola jedne lokalne samouprave, svoj talenat za ples i pevanje predstavljaju na audicija, a onda od tih najboljih, produkcija programa „Srbija u ritmu Evrope” bira najbolje. Na audiciji se zapravo formira tim koji će se u narednim mesecima pripremati za finalni koncert i koji će predstavljati jednu ambasadu, kao i grad ili opštinu iz koje dolaze. U zavisnosti od kvaliteta onog što je prikazano na audiciji, jedan grad može predstavljati jedno dete, pa čak do 20-oro njih“, istakao je Udovičić za iSerbia portal.
“Srbija u ritmu Evrope” je nastala 2008. godine sa idejom da se na gradskim trgovima uz velelepnu scenu predstavljaju zemlje Evrope.
Koncerte otvaraju Ambasadori Evrope i Evropske Unije, a deca su se spremaju osam meseci za ovaj spektakl. Sva deca se obučavaju besplatno.
Cilj manifestacije je podsticanje, razvijanje, prepoznavanje i očuvanje mladih talenata u Srbiji, promocija interkulturalnosti, tolerancije, ravnopravnosti polova, poštovanje ljudskih prava, različitosti, saradnje i doživotnog učenja. Manifestacija je predviđena za grupu do 300 stotine dece iz osnovnih i srednjih škola u svakom gradu.
Edukacije se realizuju u vidu četiri različite sekcije: Hor, Folklor, moderan ples i solo pevanje.