ПРЕДСТАВНИЦИ МОХАЧА УЗВРАТИЛИ ГОСТОПРИМСТВО ДЕЛЕГАЦИЈИ АПАТИНА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Делегација Мохача коју је предводио градоначелник овог места Gábor Pávkovics, а у којој су били и представници Српске заједнице овог града у Мађарској, почетком 2023. године је посетила општину Апатин, где их је угостила председница, Дубравка Кораћ са својим сарадницима.

Неколико месеци касније, како је и договорено на састанку у Апатину, улоге домаћина и гостију су се обрнуле, па су представници Мохача дочекали председницу општине Апатин Дубравку Кораћ, директора Туристичке организације Немању Јовића, одборника у Скупштини општине Апатин Иштвана Петера и Покрајинску посланицу Еву Дубац, и том приликом их упознали са знаменитостима свог места, као и са радом чувара наше традиције из Српске заједнице. Представници Апатина су приликом боравка у овом Мађарском граду посетили Православну цркву, музеј “Буша”, некадашњу фабрику свиле која је сада туристички центар, као и пристан и катедралу.

Председница општине Апатин, Дубравка Кораћ је рекла да је циљ ових посета упознавање са потенцијалима које имају два места, и додала да ће се у наредном периоду радити на размени ученика из ових градова.

-Мохач и Апатин су релативно близу један другог, повезује их река Дунав и слични су по величини. Овим посетама желимо да једни другима представимо потенцијале којима располажемо, како би се наша два града побратимила и у будућности сарађивала, и заједно учествовала у међународним пројектима. У наредном периоду ћемо радити на размени ученика Апатина и Мохача, како би млади осетили искуства наших заједница у другим срединама. Том приликом апатински ученици ће моћи да се упознају и са традицијом и обичајима домаћина, чији фестивал “Буша” је изузетно посећен, казала је Дубравка Кораћ.

У многим крајевима света, па тако и у Мађарској постоји дуга традиција терања зиме и чекања пролећа, за које су везани многи обичаји и веровања. Један од најзначајнијих и најпознатијих је поворка “Бушара” у Мохачу, која је уврштена и на УНЕСКО-ву листу светске баштине, фестивал који је ове године посетило више од 60 хиљада људи.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *