ПРЕДСЕДНИЦА ОПШТИНЕ АПАТИН ДУБРАВКА КОРАЋ: БЕЗ ПРОЦЕСА ПИРОЛИЗЕ У КОМПАНИЈИ БИОНЕКС

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Након што се апатинска јавност узбунила око издавања дозвола на пројекат изградње објеката компаније “Бионекс” и њеног утицаја на животну средину, председница општине Дубравка Кораћ сазвала је конференцију за медију на којој је обавестила јавност да је ставила примедбу на овај пројекат, део који се односи на производни процес пиролизе.

– Разумем забринутост јавности, поготово када се градом пусте непроверене информације, за шта основано сумњам да су из зле намере. Желим да објасним грађанима шта се дешава у нашем граду, шта су наредни кораци и да, пре свега отклоним њихову бојазан због ткз. изградње “спалионице” смећа која нема никакве везе са реалношћу. Тим поводом сам издала саопштење у коме пише:

-Желим да вас обавестим да сам јутрос ставила примедбу на студију утицаја животне средине у вези инвестиција компаније Бионекс која је на јавном увиду и то на делу у коме се помиње процес пиролизе. Примедбу сам ставила након детаљног увида у документацију и консултација са стручњацима, верујући да ће та примедба бити усвојена. Разговарала сам са инвеститором од кога сам и раније добила уверење да пиролиза није планирана у овом погону, а сада смо дефинитивно искључили могућност за то. То ће бити потврђено кроз даљу законску процедуру. Драго нам је што Бионекс наставља градњу фабрике по важећим прописима заштите животне средине и што ће отворити нова радна места и запослити људе у Апатину. Приоритет општине Апатин је заштита и промоција Специјалног резервата природе Горње Подунавље. Подсетићу вас да смо прошле године заштитили рибљи фонд на том делу тока Дунава, део смо међународног пројекта Европски Амазон, а ове године почињемо изградњу еколошког центра  за посетиоце резервата на Харчашу. Локална смоуправа неће дозволити никакво угрожавање природних богатстава општине Апатин, а нећемо дозволити ни локалним групицама да дижу панике и да се играју политике измишљајући некакав “Рио Тинто” у нашем граду и правећи проблеме где их нема. Таква политика је заснована искључиво на манипулацијама и лажима и није у интересу грађана општине Апатин, рекла је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

Она је на конференцији за медије прочитала и своју примедбу упућену Инспекцији за заштиту животне средине на пројекат „Бионекс ДОО Апатин“ -ПРОИЗВОДНИ КОМПЛЕКС ЗА РЕЦИКЛАЖУ И ПИРОЛИЗУ ПЛАСТИКЕ У АПАТИНУ:

-На основу обавештења бр. 501-03/2022-IV/05 овим путем Вам упућујем следећи приговор у поступку одлучивања о утицају на животну средину пројекта „БИОНЕX” Апатин којим изражавам своје мишљење и указујем на одређене важне чињенице везане за овај пројекат. Наиме, из приложене документације коју су инвеститори приложили може се видети да је као једна од делатности којом желе да се баве наведена између осталог и пиролиза пластике. Изражавам озбиљну забринутост у погледу могућег утицаја овог технолошког процеса на животну средину општине Апатин и свих њених грађана. Колико ми је познато, пиролиза пластике јесте процес рециклаже пластике којим се пластика топи на високим температурама и претвара у друге супстанце и том приликом потенцијално може да дође до ослобађања штетних материја. Сматрам да је са становишта екологије и очувања животне средине веома упитно вршење овог процеса у непосредној близини Специјалног резервата природе Горње Подунавље”, те релативној близини стамбених објеката у овом делу Апатина јер то може да утиче на здравље људи, биљни и животињски свет, односно на животну средину уопште. Приметила сам и изражено незадовољство грађана могућношћу обављања ове делатности у општини Апатин. Рециклажа пластике као несумњиво битна и еколошки корисна активност може да се врши и другим, знатно прихватљивијим методама, које не утичу на животну средину. Економски развој инвестиције не смеју бити на штету животне средине јер економија нам не значи ништа ако загадимо воду, земљиште или ваздух. Иако нисам стручњак за питање технолошких процеса прераде пластике изражавам озбиљну сумњу у оправданост допуштања обављања ове делатности инвеститора, предлажем да извршите темељну процену утицаја овог поступка, те да не дате сагласност на овај део студије о процени утицаја на животну средину и на обављање ове конкретне делатности.“

Председница општине је образложила своју примедбу.

– У контакту са инвеститорима сам инсистирала да се из предложеног производног просецеса будуће фабрике искључи поступак пиролизе и инвеститор је тај део прихватио. Сутра очекујем саопштење инвеститора и самим тим ћемо отклонити сваку сумњу код грађана општине Апатин. Ружно је прозивање одборника који су гласали за одлуку о продајном уговору земљишта. Тражила сам записник са те седнице на којој је било присутно 23 одборника, 22 су била за, а један је био уздржан. Нико од опозиционих одборника није био против. Одсутни одборници су били из владајуће коалиције. Сви ми овде живимо у истом граду, немамо могућност да ваздух, воду, природу заменимо за неку другу, тако да можете бити сигурни да нећемо дозволити да их загадимо, рекла је Дубравка Кораћ.

Једину писмену примедбу заинтересоване јавности поднело је Друштво пчелара „Дунав“ општине Апатин, којом су затражили добијање потребних информација. Председница је на конференцији прочитала примедбу у целости из које се види да су пчелари забринути за утицај рада будуће фабрике на пчеле и пчеларство. Питања су прослеђена инвестотору који је дужан да њих одговори.

Кораћ је рекла и да је паника која је створена у јавности натерала да се додатно информише о процесу пиролизе, мада није ниједног тренутка сумњала у институције општине које су проучавале пројекат који је инвеститор понудио.

– Да је овај пројекат био опасан за животну средину одмах би га одбацили као делатност коју би било могуће обављати у нашој општини и близини резервата Горње Подунавље, категорична је председница Дубравка Кораћ.

Следећи кораци су да инвеститор измени своју документацију и да уместо производње која је подразумевала пиролизу предвиди друге могућности прераде пластике или промени делатност рада. Председница Дубравка Кораћ је нагласила да ни у једном моменту није постојала могућност да пиролиза као технолошки процес у овом пројекту буде одобрен.

– Уговор о купопродаји земљишта је био доступан одборницима и наше институције су га прегледале, и у њему ни на који начин није био дефинисан технолошки процес пиролизе, рекла је Дубравка Кораћ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *