ПОТПУНО ОГРАНИЧЕЊЕ КРЕТАЊА ЈОШ САМО НАРЕДНОГ ВИКЕНДА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Влада Србије усвојила је одлуку да ће забрана кретања наредног викенда трајати од четвртка 30. априла у 18 часова до понедељка 4. маја у 5 часова ујутру. Како је Влада саопштила, ова одлука је донета с обзиром на то да се ближе првомајски празници, а у циљу смањивања социјалних контаката на минимум. Грађани старији од 65 година, моћи ће, почевши од данас, свакога дана да излазе у шетњу у трајању од сат времена, у периоду између 18 часова и 1 час после поноћи, највише шест стотина метара од места становања. Продавнице ће за најстарије суграђане бити отворене у четвртак од 4 до 7 часова ујутру.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је синоћ, да после ограничења кретања током следећег празничног викенда таквих ограничења више неће бити.

-Мислим да више немамо пред собом ниједно ограничење од 24 сата, мислим да је то готово са следећим викендом, рекао је Кон гостујући на ТВ Пинку.

Он је додао да ће све више бити расправа међу струком око мера ограничења кретања током целог дана.

-Прво ће се пребројати број дана колико је било 24-часовне забране, па се упоредити са бројем умрлих са светом где таквих забрана није било упоредиће се број изгубљених дана са бројем спашених живота, рекао је он.

Додао је и да сада постоје разлике међу стручњацима јер једни сматрају да је већ дошло до масовне прокужености, али да он сматра да није тако масовно.

-Јасно ћемо знати тек после истраживања присуства антитела, а прво истраживање је оријентационо са 7.000 људи, а на лето биће и веће истраживање, рекао је он.

Додао је да ће се све боље знати са резултатима истраживања, али и кроз истраживања других држава.

Кон је рекао да га брине то што се вирус сада преноси и у топлијим деловима света, и додао да није случајно да Светска здравствена организације каже да смо на почетку пандемије и да проблеме тек треба очекивати. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.