POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI SKLADIŠTA ZA BIOMASU U PRIGREVICI

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA HRONIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Opština Apatin i konzorcijum firmi “SMB gradnja” iz Subotice i MPP “Jedinstvo” iz Užica potpisali ugovor vredan 140 miliona dinara za izgradnju skladišta za agrobiomasu u Prigrevici.Posle izgradnje skladišta, u planu je izgradnja fabrike agropeleta koja bi snabdevala mnogobrojne proizvođače toplotne i električne energije .
Predsednik opštine Apatin, dr Živorad Smiljanić i predstavnici kompanija “SMB –gradnja” iz Subotice, Predrag Petričević i Marko Butković , generalni direktor MPP “Jedinstva” iz Užica potpisali su danas u Banji Junaković ugovor vredan 140 miliona dinara , za izgradnju skladišta za agrobiomasu u Prigrevici.
Smiljanić je posle potpisivanja ugovora rekao da je ovo prvo skladište ove vrste u Vojvodini te da su sredstva za izgradnju iz Pokrajine već prebačena na račun opštine.
“ Danas je potpisan ugovor za izgradnju prvog bio skladišta u Vojvodini. Pokrajinska Vlada je odredila 5 lokacija jer po evropskim standardima 20% energije treba biti iz alternativnih izvora energije.Pokrajinski sekretar za energetiku, Nataša Babić je predložila da mesto na kojem će skladište biti izgrađeno bude Apatin a mi smo se odlučili za Prigrevicu“, naveo je Smiljanić i dodao da će radovi početi čim se steknu povoljni vremenski uslovi.
Generalni direktor Užičke kompanije MPP “Jedinstvo” , Marko Butković rekao je da će u ovom poslu radove izvoditi konzorcijum “SMB-Gradnja“ i „Jedinstvo“ Užice.
„Posao se sastoji iz dve faze. Za projektovanje je predviđeno 60 kalendarskih dana, a za izvođenje radova 120. Za prvi deo posla je zadužena kompanija „Nort“, „SMB“ za realizaciju skladišta, dok će „Jedinstvo“ raditi deo instalacija“ rekao je Butković.
Prema njegovim rečima, šansu za posao će imati i mala građevinska preduzeća sa teritorije naše opštine pošto je ovo preduzeće do sada imalo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom.

Ova investicija će omogućiti zemljoradnicima odlaganje otpada sa njiva, a fabrike agropeleta će dobiti neophodne sirovine koje će se koristiti za proizvodnju toplotne energije.

Kapacitet ovog skladišta biće oko 100 hiljada tona i ono će biti centar skladištenja za ceo Zapadnobački okrug, koji obuhvata oko 200.000 hektara obradive površine.
Pokrajina ima plan da tokom ove i naredne godine izgradi 10 ovakvih skladišta i na taj način mobiliše agrarnu biomasu od milion tona na tačno određene tehnički – tehnološko prilagođene punktove.

Potpisivanje ugovora o izgradnji skladišta za biomasu u Prigrevici, Smiljanić, Petričević (3)
Dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin
Predrag Petričević iz Subotice, vlasnik i direktor privrednog društva „SMB gradnja“ i Marko Butković , generalni direktor MPP"Jedinstvo " iz Užica
Predrag Petričević iz Subotice, vlasnik i direktor privrednog društva „SMB gradnja“ i Marko Butković , generalni direktor MPP“Jedinstvo “ iz Užica

http://mppjedinstvo.co.rs/rs/

http://smb-gradnja.rs/