ПООШТРАВА СЕ KРИТЕРИЈУМ ОД ЈУЛА- ТЕШKО ДО РЕГИСТРАЦИЈЕ СА ЕУРО 3 И 4 СТАНДАРДОМ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Возила која су увезена у Србију после 1. марта 2014. мораће на техничком прегледу, од јула ове године, да испуне знатно строже услове који се односе на емисију издувних гасова, од оних која су први пут регистрована у нашој земљи пре тог датума.

Ово предвиђа правилник који је ступио на снагу у јулу 2018. године, али је примена прописа који се односе на мерење издувних гасова одложена до 5. јула ове године, пишу медији.

Неки стручњаци сматрају да ће најтеже технички преглед проћи старија возила са “еуро 3” и “еуро 4” стандардом. Други истичу да се не може правити таква генерализација, већ да ће највећи проблем имати аутомобили који су прешли више стотина километара, као и они који нису одржавани, пишу Новости.

Сви се слажу у једном, нови прописи су нелогични, јер категоризација није направљена према еуро стандарду или години производње, већ према датуму регистрације.

Подразумева се да возило мора да задовољи техничку исправност и критеријуме предвиђене у тренутку његове производње. Међутим, од јула ће за власнике два иста аутомобила да важе различити прописи, односно строже услове мораће да испуни онај који је регистрован после марта 2014. године.

Тако је, на пример, за возила регистрована пре овог датума дозвољена граница угљен-моноксида при обртају мотора у празном ходу 4,5 одсто, а за оне после тог датума је 0,3 процента.

Професор Саобраћајног факултета Милан Вујанић истиче да ови нормативи нису у складу са правом, јер ће се ретроактивно примењивати. Пропис треба, како каже, да важи од тренутка када је донет и грађани морају да знају каква су нова правила игре. Они који су куповали аутмобиле од 1. марта 2014. до 5. јула 2018. са тим нису могли да буду упознати, а ретко ко зна и сада да ће почети његова примена.

“Границе које су постављене новим прописом за мерење емисије издувних гасова, возила са “еуро 3” и “еуро 4″ стандардом тешко ће моћи да прескоче. Аутомобили треба да задовоље техничку исправност и критеријуме према којима су произведени и продати, а не могу се прописивати строжи услови од тих. Али има много оних који не испуњавају ни те фабрички предвиђене услове, јер неће да одржавају своје возило”, истиче професор Вујанић за “Новости”.

Ако је мотор исправан, онда на квалитет издувних гасова знатно утичу катализатор и ГПФ филтер код “бензинаца” и ДПФ филтер код “дизелаша” (филтери за пречишћавање чађи). Међутим, ови делови нису били обавезни од почетка производње возила са “еуро 3” и “еуро 4” стандардом, тако да их неки немају, док их сви са нормом “еуро 5” и “еуро 6” имају.

Многи власници су скидали катализаторе и филтере или су возило купили без тих делова, а у таквом стању неће моћи да прођу технички преглед када ступе на снагу нови прописи. Њихова уградња ће, како истиче професор, бити удар на џеп власника.

“Важно је одржавање аутомобила, редовно чишћење катализатора и филтера. Али, многи скину ДПФ филтер када не ради добро. Зависно од модела његова цена је од 500 до 800 евра плус уградња. За ауто који вреди око 2.000 евра, власника ће коштати више од 1.000 евра да стави филтер”, објашњава Вујанић. Он поставља и питање како ће нове критеријуме да задовоље олдтајмери, а истиче и да се залаже за то да грађани користе новије аутомобиле, али и да њихова цена не буде толико висока.

Суштина је у километражи

Према оцени Слободана Валдевита, из Националне асоцијације техничких прегледа, није кључно годиште аутомобила већ амортизација: “Kод нивоа емисије издувних гасова, суштина је у пређеној километражи, а не да ли је возило старије или млађе. Има нових возила која су прешла 200.000 километара, а има и старих која су мало вожена”.

Бранислав Грковић са сајта “Половни аутомобили” оцењује да је нови пропис нелогичан и истиче да није поштено да у ситуацији када два возача имају идентично возило један мора да прође строже услове на техничком прегледу само због тренутка регистрације. Он сматра да ће највише бити погођени власници који нису одржавали своје аутомобиле.

“Има возила која су прешла већу километражу па су у изванредном стању, а има и оних са мање пређених километара која су механички лошија зато што нису одржавана”, тврди Грковић.

Парадокс

Александра Николић, директорка техничког прегледа у једном од највећих ауто-центара у Србији, наводи парадокс да је Агенција за безбедност саобраћаја недавно издала уверење за увоз аутомобила из 2007. године, са “еуро 4” стандардом.

“У том документу је забележен његов ниво емисије издувних гасова и јасно је да тај аутомобил неће моћи да задовољи критеријуме који ће важити од јула. Исто то возило, које је прошло Агенцију и технички, од половине ове године третираће се као неисправно”, истиче Николићева.

Увозници диктирају прописе?

“За примену нових прописа који се односе на емисију издувних гаосова, чија примена треба да почне од јула ове године, највише су заинтересовани увозници аутомобила и они врше притисак”, сматра професор Милан Вујанић. Kако каже, “њима је циљ да не могу да се региструју возила са ‘еуро 3’ и ‘еуро 4’ стандардом, да се из игре избаци велика количина возила и да онда мора да се купује ‘еуро 5’ и ‘еуро 6′”.

Мирко Гордић из Ауто мото савеза Србије изјавио је за портал Балкангреененергyнеwс да ће највећи број возила бити враћен са техничког прегледа због некомплетности издувног система, а не због емисија које ће бити измерене јер граничне вредности дефинисане Правилником о техничком прегледу нису строге.

То ће, према његовим речима, за власнике возила значити или да комплетирају издувни систем или да га замене.

Просечна старост близу 2,2 милиона возила у Србији је око 17 година, али нема званичних процена колико возила неће моћи да испуни нова правила, мада незваничне процене говоре да би тај број могао да буде од неколико стотина хиљада до чак милион.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.