ПОКРАЈИНА ФИНАНСИРА ПОСТАВЉАЊЕ ВИДЕОНАДЗОРА У ШКОЛАМА

SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Покрајински секретаријат за привреду и туризам расписао је данас нови конкурс намењен јединицама локалне самоуправе на територији АП Војводине, у укупном износу од 7,5 милиона динара, за финансирање пројеката у области електронских комуникација и информационог друштва у 2021. години.

Тим поводом је на конференцији за медије покрајински секретар др Ненад Иванишевић изјавио да је циљ конкурса подстицање развоја електронских комуникација и унапређење положаја локалних самоуправа чији је степен развијености од 60 до 80 одсто, и мање од 60 одсто републичког просека, а у складу са Уредбом о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе.

“Ове године, по поменутом конкурсу, повећавамо износ за око 20 одсто у односу на прошлогодишњи, тачније на средства која су нам усмерена од РАТЕЛ-а додали смо сопствених 1,5 милиона динара. Тиме желимо да повећамо могућност локалних самоуправа треће и четврте категорије да добију што више средстава. Желимо да помогнемо управо тим, недовољно развијеним локалним самоуправама, којих на територији Војводине има осамнаест. Настојимо да што већи број места која се воде као туристичка опремимо бесплатним приступом интернету, јер данас нема туризма без адекватне инфраструктуре. Поред тога, приоритет је и безбедност ученика, па локалне самоуправе могу конкурисати и за видео-надзор у школама”, рекао је Иванишевић.

Бесповратна средства за финансирање успостављања хотспот локација на територији локалних самоуправа омогућиће слободан приступ интернету, при чему тражена средства не могу бити већа од 150.000 динара по локацији, док локалне самоуправе могу да конкуришу за највише пет локација, уз обавезно достављање идејног и главног пројекта, неопходних услова и сагласности. Локације погодне за хотспот јесу главни трг, шеталиште, парк, простор аутобуске и железничке станице, јавни простор испред општинске управе, здравствене установе, јавна плажа, јавна туристичка локација, јавна места од истoријског и културног значаја и друге значајне локације.

Поред тога, градови и општине могу конкурисати и за финансирање увођења видео-надзора у васпитно-образовним установама у циљу повећања безбедности предшколаца, ученика и наставно-образовног особља, као и заштите објеката, под већ познатим називом “Безбедна установа”. Тражена средства не могу бити већа од 500.000 динара по установи, а може се конкурисати за највише три образовне установе. Локална самоуправа је дужна да уз пријаву на конкурс достави идејни или главни пројекат и сагласност установе за реализацију пројекта као и да омогући успостављање надзорног центра у установи.

Локалне самоуправе по свим тачкама конкурса могу да захтевају највише 1,5 милиона динара.

Рок за подношење пријава је петнаест дана од дана објављивања, односно 27. новембар 2021. године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *