ПОЧИЊЕ ПРОГРАМ “МОЈА ПРВА ПЛАТА”

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Данас почиње пријављивање послодаваца за програм “Моја прва плата”. Влада Србије је издвојила више од две милијарде динара за програм који ће обухватити стручно оспособљавање 10.000 младих до 30 година у компанијама на конкретним радним местима, а који спроводи Национална служба за запошљавање, уз подршку Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и еУправу и Привредна комора Србије. Програмом се даје могућност младима без радног искуства да обаве праксу на пословима код послодавца у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад и на тај начин повећају своје могућности за запошљавање. У оквиру програма деветомесечног оспособљавања у компанијама држава је младима обезбедила месечну накнаду у износу од 20.000 динара за оне који конкуришу са стеченим средњим образовањем, односно 24.000 динара месечно за младе са високим образовањем, а покриће и одређене трошкове за случај повреде на раду или професионалне болести.

Постоји могућност да и послодавци дају одређене накнаде младима, када препознају да су међу кадровима које су одабрали за стручно оспособљавање они који ће одговорити њиховим потребама. Послодавци ће моћи да се пријаве за програм преко сајта “Моја прва плата” до 25. септембра, где ће уносити опис радних позиција, послова, радних задатака и остале услове које очекују да кандидат који је заинтересован да код њих обавља стручно оспособљавање испуни.

Млади, односно кандидати који желе да се оспособљавају у компанијама, могу да се пријаве од 1. до 15. октобра преко апликације коју креира Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са ПКС, Националном службом за запошљавање, уз подршку Министарства финансија и Владе, док ће се од 1. новембра обављати повезивање кандидата и послодаваца који су огласили радне позиције.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *