ОВЕ НЕДЕЉЕ ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У току претходне недеље, на подручју Полицијске управе у Сомбору, евидентиране су три саобраћајне незгоде у којима је једна особа задобила лаке телесне повреде. Због вожње под дејством алкохола задржана су три возача.

На територији града Сомбора евидентиране су три саобраћајне незгоде у којима је једна особа задобила лаке телесне повреде. Због вожње под дејством алкохола задржан је један возач.

На подручју општине Апатин није било евидентираних саобраћајних незгода, а један возач је задржан због вожње под дејством алкохола.

На подручју општине Оџаци нису евидентиране саобраћајне незгоде. Због вожње под дејством алкохола задржан је један возач.

На подручју општине Кула нису евидентиране саобраћајне незгоде.

Најчешћи узрок саобраћајних незгода je неуступање права првенства пролаза.

Написанo је 39 захтевa за покретање прекршајног поступка и издатo 556 прекршајних налогa.

У циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају, припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције до 23. фебруара 2020. године спровешће појачану контролу учесника у саобраћају.

Контрола ће бити усмерена на откривање прекршаја прекорачења брзине кретања возила, непрописног претицања, управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци, некоришћења сигурносног појаса и непрописног коришћења телефона током вожње, као и прекршаја пешака.

Од почетка 2020. године, број саобраћајних незгода на нашим путевима повећан је за 16 одсто, а број прекршаја за седам одсто у односу на исти период прошле године. У том периоду погинуло је 22 возача путничког возила и исто толико пешака, 12 путника у путничком возилу и седам бициклиста.

Најчешћи утицајни фактор настанка саобраћајних незгода од почетка 2020. године била је неприлагођена брзина. Као резултат овог прекршаја, 25 учесника у саобраћају је изгубило живот, док је више од 300 учесника у саобраћају повређено. Такође, у саобраћајним незгодама које су изазвали возачи под дејством алкохола, три учесника у саобраћају су погинула, а 104 повређена. Анализе показују да, у назначеном периоду, 58 одсто погинулих возача и путника у возилу нису користили сигурносни појас.

Када је реч о саобраћајним незгодама у којима учествују пешаци, од почетка ове године, утврђено је да 30 одсто пешака страда услед неопрезног ступања на коловоз. Такође, 30 одсто саобраћајних незгода са настрадалим пешацима изазвали су возачи путничких возила.

Управа саобраћјне полиције апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.