OTVORENA IZLOŽBA ZORANA MEDIĆA

APATIN KULTURA VESTI

LEPOTA LIČKIH OBIČAJA

U Galeriji „Meander“ Opštinskog kulturnog centra otvorena je prva samostalna izložba slika u našem gradu Apatinca Zorana Medića.
Izložba je otvorena kao uvod u tradicionalnu Ličku olimpijadu koja će biti održana u subotu, 30. juna, na prostoru Banje „Junaković“. Otvarajući izložbu Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin je rekao:
– Ovo je prava postavka uoči 9. Ličke olimpijade jer je Zoran na svojim slikama ovekovečio duh Ličana, ličke predele i običaje. Već sutra, megdandžije će se okušati u nekim od najstarijih ličkih disciplina. Ove godine smo prvi put proširili dešavanja na susretima Ličana u Apatinu koji se održavaju 18. put, od toga deveti pod nazivom Lička olimpijada. Zoran se dugo godina amaterski bavi slikanjem, a motivi njegovih slika vraćaju nam divne predele naše Like, rekao je predsednik opštine.


O životu i radu Zorana Medića govorio je Likovni urednik galerije “Meander”, mBojan Šimunović, a otvaranje su pesmom upotpunili Ženska pevačka grupa „Ognjište“ i samičar Petar Begović.
Autor nije krio radost zbog brojnih posetilaca otvaranja.
– Večeras je moje srce jako veliko. Srećan sam zbog svega što vidite u Galeriji, i zbog ljudi koji su došli da mi pruže podršku. Inspiracija za slikanje dolazi iz života naroda kom pripadam, prirode, okruženja u kom je živeo i njegove sudbine. Želim da to ne padne u zaborav nego da sačuvam to sećanje time što ću ih ovekovečiti na slikama. Postavka obuhvata 19 slika prvog serijala, a tema su Lika, ličke mobe i prela. Slika koja govori o događajima koji su inicirali dešavanja na prostoru Like u Drugom svetskom govori o ubistvu 12 srpskih cura, na dan 12. jula 1941. godine u selu Bubnju. One su bile na mobi, kopale kukuruz, a na prevaru su mučki ubijene. O tome je narod i pesmu spevao. Ta pokošena mladost je pokrenula narod okoline da uzvrati udarac. Na drugoj slici se vidi kako danas izgledaju lička sela. Na prostoru gde su nekada živeli Srbi danas stoje samo ruševine. Nemam političkih ambicija, ali ne želim da se zaboravi lepota ličkih predela, niti stradanje Ličana. Na meni je da zabeležim sećanja i stavim ih budućim generacijama, kaže Zoran Medić.


I druge njegove slike vezane su za prirodu, jer ovaj slikar amater voli da na platna prenosi i lepotu primorja, vrela Une i mnoge druge predele.
Otvaranje izložbe potpomoglo je Zavičajno udruženje Ličana „Nikola Tesla“ iz Apatina, a postavka će se u Galeriji „Meander“ nalaziti do 6. jula ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *