ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПАЛ АБРАХАМ И ЈЕВРЕЈСКО НАСЛЕЂЕ АПАТИНА“

APATIN KULTURA VESTI

У апатинској галерији „Меандер“ отворена је изложба под називом „Пал Абрахам и јеврејско наслеђе Апатина“, поставку посетиоци могу да погледају до 25. јануара 2023. године.

Да подсетимо, овај пијаниста, композитор, диригент, био је родом из Апатина и светску славу стекао је компоновањем оперета. Најпознатије Абрахамове оперете „Викторија и њен Хусар“, „Цвет Хаваја“ и „Бал у Савоју“ су и екранизоване. Пал Абрахам је био син богатог јеврејског трговца, студирао је на музичкој академији у Будимпешти. Његова дела извођена су на великим европским фестивалима. Све ово није било довољно да живи неки нормалан живот па је радио мноштво послова да би преживео. Прекретница у његовом животу је моменат када је написао музику за неми филм „Жена са истока“ и постао главни диригент оперетског театра у Будимпешти. 1939. године прошлог века, Абрахам се по усвајању Другог јеврејског закона и захуктавањем рата склања из Будимпеште у Париз, 1940. је емигрирао у Америку. У Њујорку се бави успутним пословима, због нарушеног пре свега психичког здравља, где неко време проводи и у психијатријској установи. Америчка влада га случајно проналази, 1956. напушта земљу и враћа се у Немачку где од немачке владе добија пензију, а новац од ауторских дела пристиже на његов рачун и поново постаје богат, али нажалост већ 1960. године умире.

Организатор изложбе чија је поставка посвећена стваралаштву Пала Абрахама је Одељење за културу мађарске амбасаде у Београду, у сарадњи са Удружењем грађана „Мој Апатин“, а уз подршку Културног центра.

Испред апатинске Галерије „Меандер“ присутне је поздравила директорка Културног центра Данијела Обрадовић.

-Задовољство ми је што вечерас имамо прилику да се подсетимо на једно од светски најпознатијих имена, Пал Абрахама који је потекао управо из нашег града Апатина. После догађаја који су обележени у Београду и Апатину, а поводом 130 година рођења овог композитора, поставка изложбе је постављена и у нашој галерији, рекла је Обрадовић.

Владимир Симин, председник Удружења грађана „Мој Апатин“ отворио је изложбу „Пал Абрахам и јеврејско наслеђе Апатина“, изразивши жаљење што на изложби није могла да присуствује и представница Одељења за културу мађарске амбасаде у Београду, Клара Сентђерђи.

-Морам да кажем да ми је јако жао зато што Клара Сентђерђи није могла да присуствује овом догађају, јер су они практично организатори ове изложбе, а ми само сарадници.

Симин се осврнуо на живот и стваралаштво светски познатог уметника Пала, али и упознао посетиоце са даљим плановима заштите јеврејског културног наслеђа у Апатину.

-Овај пројекат је имао за циљ да име Пала Абрахама, које је заиста велико у светској култури и музици, буде у истој мери познато и у нашем граду, где је Пал и рођен. Он је имао специфичну судбину, прошао је од богатства до сиромаштва, па назад до богатства. Сигуран сам да када бисте питали просечног Апатинца, 90 одсто њих никада није ни чуло за њега, а то је једна од ствари коју се ми као удружење трудимо да исправимо, јер имамо значајно културно наслеђе, које може да се прикаже и којим можемо да се поносимо. Уг „Мој Апатин“ има у плану и реконструкцију клавира који је припадао Абрахаму, као и апатинске синагоге, која је једина, међу четири синагоге у Војводини, која није реконструисана, изјавио је Владимир Симин.

Између осталог Симин се посебно захвалио Борису Машићу који годинама ради на очувању јеврејског културног наслеђа у Апатину.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *