ОТПЛАТА КЕШ КРЕДИТА МАКСИМАЛНО ДО 80. ГОДИНЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Овакви зајмови по правилу су покривени животним осигурањем, а камата је често већа него за млађе клијенте и иде до 14 одсто годишње .

Сениор, ветеран, евергрин кредити неки су од специјализованих зајмова које банке нуде својим најстаријим клијентима. Оне су поприлично помериле рокове до када пензионери могу да отплаћују готовинске зајмове и сада последњу рату могу да плате чак и до 80. године. Судећи према питањима наших читалаца то је оно што их највише занима.

Раније је тако нешто било незамисливо. Када су стране банке почеле да стижу на ово тржиште пре деценију и по старији од 65 година готово да нису могли да добију зајам. Ситуација се полако почела поправљати, а променила се после светске кризе када је доста радно способног становништва остало без посла, па су се банке окренуле сигурним клијентима. А пензионери са редовним месечним примањима то јесу. Горња граница отплате готовинског зајма повећана је прво на 70 година, затим на 75, а сада и на 80 година.

Интересантно је да на интернет страницама многих банака, иако имају специјализоване кредите за пензионере, није наведена горња старосна граница за отплату. Дефинисан је само максимални број рата, а то је 71. Ради се о услову који је за све кеш зајмове прописала Народна банка Србије – да они одобрени у овој години могу да се отплаћују на тај рок, односно на пет година и 11 месеци.

У банкама незванично кажу да горњу границу за отплату не стављају у интернет понуду кредита, јер их је Повереник за равноправност упозорио да се у том случају ради о дискриминацији. Наравно, старосној. Мада, остаје нејасно како неке банке и поред тога објављују старосну границу, а неке не.

Једно од најјаснијих обавештења може се наћи на сајту Опортјунити банке, истина једне од најмањих банака, где је наведено да се зајам може добити с роком отплате до 80. године клијента, а на максимални број од 71 рату, па ко се и колико уклопи.

Овакви зајмови по правилу су покривени животним осигурањем, у неким банкама то није трошак пензионера, већ давалаца зајма. Неретко за њих камата је често знатно већа него за млађе клијенте, а у банкама се правдају да тиме покривају ризик да им зајам не буде враћен.

За најстарије суграђане ограничење за узимање кредита нису само године, већ и то што су пензије у већини случајева мале, једва 30.000 динара. Рачунајући њихову способност за задуживање, која не може бити већа од половине примања, јасно је да се они не могу задужити на неки већи износ.

У Интеза банци најстарији могу да добију сениор кеш кредит уз услов да су пензионери и да имају између 55 и 79 година, односно највише 80 година у тренутку отплате последње рате, без обзира на то да ли пензију примају преко платног рачуна банка. Годишња камата је 14 одсто, а поређења ради за друге категорије становништва камата је 7,95 одсто.

На интернет страници Комерцијалне банке у случају специјализованог зајма за пензионере наведен је само максимални рок отплате од 71 месец. У првих 36 месеци камата је 13,95 одсто фиксна, а после тог рока променљива и износи збир шестомесечног белибора који износи 1,0,7 одсто и марже од  10,15 одсто. Трошкове премије осигурања живота сноси банка.

Ни Војвођанска не наводи горњу границу за отплату за специјализован кеш кредит за пензионере. За клијенте банке средство обезбеђења је само меница, без трошкова премије животног осигурања. И у овој банци максималан период отплате је 71 месец, може се добити кредит од 50.000 до 2,4 милиона динара. Камата је променљива – 10,12 одсто плус тромесечни белибор који је сада 0,88 одсто.

Такође, ни Банка поштанска штедионица која важи баш за ону код које велики број најстаријих има рачун за примање пензије, на својој интернет страници не наводи горњу границу за отплату последње рате зајма. Они имају специјализован зајам који се може добити без камате, али само на рок отплате од шест месеци. На овај начин могуће је добити кредит од 20.000 до 200.000 динара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *