ORVS APATIN U TEKERIŠU

APATIN DRUŠTVO VESTI
Shodno godišnjem Planu rada, a povodom obeležavanja stote godišnjice Cerske bitke, Organizacije rezervnih vojnih starešina grada Sombora i opština Odžaci i Apatin organizovale su studijsko putovanje i istorijski čas o Cerskoj bici u spomen – kompleksu u Tekerišu kod Loznice.
Pedesetak članova ORVS iz Sombora, Odžaka i Apatina obišlo je spomen-kompleks, a potom je održan istorijski čas. O događajima koji su prethodili Cerskoj bici govorio je predsednik ORVS grada Sombora, Milivoje Nenadov, a o samoj Cerskoj operaciji, sa težištem na ratnim planovima i iskustvima iz bitke, govorio je Željko Obradović, predsednik ORVS opštine Apatin.
Na kraju je predsednik ORVS opštine Odžaci, Slobodan Popović, pročitao autorsku pesmu o najmlađem vojniku Prvog svetskog rata. Reč je o Momčilu Gavriću.
Podsećanja radi, teško iscrpeljna u balkanskim ratovima, protiv Turske i Bugarske, koje je uspešno dobila po cenu velikih žrtava, izmorena i nekonsolidovna, mala Srbija je napadnuta od Austrougarske sa neskrivenom namerom da bude potpuno uništena. Cerska bitka je prvi veliki okršaj u Prvom svetskom ratu u kojem je srpska vojska u avgustu 1914. godine porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku izavavši šok i nevericu u Beču i Berlinu, ali i oduševljenje među saveznicima.
Širom Evrope tada se proneo glas da je “malena” Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je povećalo ugled naše zemlje. Austrougarska je napala Srbiju 12. avgusta 1914.godine. Cerska bitka je počela 15. avgusta 1914. godine i trajala je devet dana, iako je već 20. avgusta bilo jasno da je austrougarska vojska poražena i odbačena preko granice na reci Drini, ali su vođene borbe za oslobođenje Šapca do 24. avgusta 2014. godine i Šabac je oslobođen.
U selu Tekeriš, na obroncima Cera, podignut je spomen-kompleks u slavu cerskim junacima. Na spomeniku stoje reči: “Vaša dela su besmrtna”. Kažu da je autor toga teksta bio tadašnji, vrhovni komandant i kasnije kralj Jugoslavije, Aleksandar Prvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *