ОРКЕСТАР КАМЕРАТА АКАДЕМИКА У ЦРКВИ „УЗНЕСЕЊЕ МАРИJИНО“ 

APATIN KULTURA VESTI


ПУБЛИКА С ОДУШЕВЉЕЊЕМ ИСПРАТИЛА КОНЦЕРТ

Оркестар Камерата Академика из Новог Сада одржао је концерт у цркви „Узнесење Маријино“ у Апатину. На програму су била дела Баха, Васкса и Шостаковича.

Камерата Академика је професионални камерни ансамбл у оквиру Академије уметности у Новом Саду. Чланове оркестра чине најбољи млади музичари Академије уметности – асистенти, доценти и најталентованији студенти. Оркестар је сарађивао са многим домаћим и страним солистима високог реномеа, а под уметничким вођством виолончелисте Иштвана Варге наступао је у свим већим градовима бивше Југославије  и остварио успешна гостовања у иностранству.

Први пут су у Апатину наступили као оркестар, мада су неки њихови чланови већ гостовали у нашем граду. И овога пута сарадњу је остварена на иницијативу и пријатељство са нашим суграђанином Борисoм Машићем.

– Велика је радост што могу поново да поздравим Камерата Академика, изузетан оркестар из Новог Сада и свог пријатеља Марка Милетића, уметничког руководиоца оркестра. Пре пар година смо сарађивали при оснивању Оркестра „Пал Абрахам“, када смо скупљали добровољни прилог са апатинску Синагогу и одржали неколико концерата код нас и један у Немачкој. Ово је сјајна прилика да се сретнемо, дружимо и заједно уживамо у изузетној музици овог феноменалног оркестра, рекао је Борис Машић.

На иницијативу виолончелисте Марка Милетића оркестар је крајем 2008. године, након паузе од десет година, обновљен. На репертоару су најлепша и најзахтевнија дела класике домаћих и страних композитора.

– Поносан сам да се састав овог оркестра врло мало променио од самог почетка. Оркестар иначе постоји од 1988. године, прошле године смо прославили 30 година од оснивања. Од реосновања исти људи свирају у оркестру. Поносан сам и на то да имају исти ентузијазам, да су и даље окупљени око исте идеје. У односу на Оркестар „Пал Абрахам“ у којем су само три наша музичара свирала, сада смо стигли у пуном саставу од 20 чланова. Борис је један од разлога што смо у овогодишњу турнеју по Србији изабрали баш Апатин. Знамо колики труд улаже да помогне овој средини, да се неке ствари сачувају, унапреде или одрже. Мисија Камерате Академике је то исто само у музици и врло радо сарађујемо са таквим људима. Желимо да заједничким снагама неке ствари померимо, утемељимо, изменимо на боље, рекао је Марко Милетић.

Репертоар који оркестар свира је врло примерен акустичним просторима, тако да је цео доживљај у цркви „Узнесење Маријино“ био помало ванвременски за публику. На диван начин смањен је јаз који постоји између класичне музике и савременог начина живота.

– У данашње време живи се брзо, ово није најповољније време за уметност и музику којом се бавимо, нарочито на овим просторима. Ми се трудимо да не подилазимо много публици јер тога већ има и превише. Морамо да будемо онај део који подсећа и опомиње да не сме нешто што је јефтина замена за уметност и културу да превлада и преузме. Морамо да будемо тас на ваги који ће људе вратити на прави пут. Култура и уметност је нешто што има тежину и вредност, нешто што је скупље. Све оно чега данас много има је јефтина замена. Репертоар који изводимо доказан је вековима, наш посао је само да га добро изведемо. Када то урадимо не постоји нико ко не ужива у томе, каже Милетић.

Шта за музичара значи бити члан оркестра питали смо Мирослава Павловића, концерт-мајстора Београдске филхармоније и Оркестра Камерата Академика, као и професора на Академији уметности у Новом Саду.

– Мој посао као концерт мајстора је да свирам најбоље што могу и да мотивишем људе око себе да се музички изразе најбоље што могу, да им створим расположење и комуникацију. Веома ми је драг овај оркестра јер је спој најбољих студената и професора са наше новосадске Академије. Имам срећу да са њима сарађујем већ пету годину. Ансамбл има дивну енергију и уживам у раду са њима. Важан је и амбијент у коме свирамо јер и он доноси позитивну мотивацију. Камерата Академика је, тренутно, јединствен оркестар у Србији по свом начину рада. Морам да кажем и да смо захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије успели смо да опстанемо и наставимо рад, рекао је Павловић.

Борис Машић је изразио наду да ово неће бити последњи пут да је апатинска публика уживала у звуцима Оркестра Камерата Академика. У његовим плановима за скорију будућност је и концерт на оргуљама који ће, такође, бити одржан у цркви „Узнесење Маријино“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *