OPŠTINU APATIN POSETILE DELEGACIJE VALPOVA, BELOG MANASTIRA I OSIJEKA

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA STRANAČKA HRONIKA SVET VESTI VOJVODINA

Predsednik opštine Apatin, Dr Živorad Smiljanić ugostio je  danas delegaciju hrvatskih gradova koju su činili,  gradonačelnik Valpova i saborski zastupnik Leon Žulj, gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, zamenik gradonačelnika Osijeka Denis Ambruš i Predrag Stojanović zamenik gradonačelnika Belog Manastira.

Sastanak je upriličen povodom odlične saradnje koja postoji među spomenutim gradova, a Smiljanić je iskoristio priliku kako bi upoznao goste sa izgrađenim infrastrukturnim objektima našeg grada kao i investicijama koje su stigle u Apatin od formiranja Slobodne zone.

Denis Ambruš, zamenik gradonačelnika Osijeka je govorio o zajedničkim interesima Osijeka i Apatina u  vezi povlačenja sredstava iz fondova Evropske unije  i naveo Gornje Podunavlje kao jedan od zajedničkih projekata koji se dodatno mora unaprediti i razvijati kako bi se kroz njega razvio turizam. -Interes je da se povećaju i kapaciteti i distribucija robe Dunavom i da se kroz to dodatno razvije industrija u oba grada, ali i uključivanje drugih mesta u formiranju jake mreže u panonskoj mikroregiji.-rekao je Ambruš

Gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, je na primeru saradnje sa Suboticom pokazao u kom pravcu bi trebalo da se razvijaju odnosi dva grada , odnosno dve države. -Ovakav tip saradnje naviše odgovara Srbiji koja je u pregovorima sa Evropskom unijom, lakše pristupi njihovim fondovima za razvijanje. Mi upravo dolazimo iz Subotice u kojoj smo dogovorili saradnju na značajnom projektu koji bi pomogao uređenju jednog dela Palićkog jezera, ali isto tako i uređenju našeg Šećeranskog jezera. To je industrijsko jezero koje želimo pretvoriti u jedan značajan turistički potencijal.-rekao je Doboš.

Nakon sastanka u Opštini, Hrvatska delegacija je krenula u obilazak Apatin  kako bi se upoznala se sa njegovim znamenostima i potencijalima.