OPŠTINA RUŠI OBJEKTE KOJI UGROŽAVAJU BEZBEDNOST GRAĐANA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Prema službenim podacima, broj registrovanih zapuštenih porodičnih kuća i imanja na teritoriji opštine Apatin iznosi nekoliko stotina. Pored toga što predstavljaju ruglo, najveću pretnju zbog sklonosti ka rušenju imaju za bezbednost građana, posebno naših najmlađih sugrađana koji ih nesvesni opasnosti često koriste kao poligon za igru.

Najčešće je reč o napuštenim staračkim imanjima, koja naslednici nemaju nameru obnavljati, kućama gde nisu rešeni imovinski odnosi ili jednostavno objekti koji se dugo nalaze na tržištu nekretnina ali za njih nema zainteresovanih kupaca.

Za objekte koji su u ovakvom stanju, odeljenje za građevinske poslove opštine Apatin vrši obezbeđenje, postavljanjem stubova i zaštitne ograde. Međutim nekoliko ovakvih objekta srušilo se na javnu površinu ali i susednu katastarsku parcelu zbog čega se moralo ozbiljnije reagovati. Primer ovakvog objekta je kuća u ulici Vlade Ćetkovića broj 88, koja je nalogom inspekcije srušena prošle nedelje.

– Izlaskom na teren smo utvrdili da je zbog narušene konstruktivne stabilnosti objekta i njegovog delimičnog urušavanja neophodno uklanjanje. Inspekcija je donela rešenje o zabrani korišćenja objekta i po službenoj dužnosti pokrenula postupak za donešenje rešenja o uklanjanju. Pošto se radi o vlasnicima koji su korisnici socijalne pomoći, rušenje objekta finansirala je opština, kaže Velimir Kovačević građevinski inspektor, objašnjavajući da su nalog za rušenje izdali zbog brojnih prigovora građana koji su bili zabrinuti zbog materijalne štete na svojim objektima i mogućih tragičnih posledica.

Prema njegovim rečima, prijavu za uklanjanje objekata uglavnom podnose komšije čiji su objekti ili parcele neposredno ugrožene, ali zahtev za rušenje mogu da podnesu i vlasnici odnosno suvlasnici. U budžetu opštine Apatin za ovu namenu planirana su sredstva u iznosu od milion dinara, a nalozi za rušenje se odobravaju prema redosledu prijave ili prioriteta, odnosno ukoliko građevinska inspekcija utvrdi da su ispunjeni svi uslovi, prvenstveno oni koji se odnose na ugrožavanje bezbednosti građana.

Vrednost radova na rušenju kuće i odvoženju šuta se kreće od 100 000 do 250 000 dinara, i ona zavisi od veličine objekta. Kovačević ističe da će se za objekte kod kojih se vlasnici budu protivili uklanjanju, biti angažovani nezavisni veštaci u postupku.