ОПШТИНА ПЛАНИРА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЧАРДЕ ХАРЧАШ, РАДОВИ НА МУЗЕЈУ И АТЛЕТСКИ СТАДИОН

APATIN EKONOMIJA VESTI

РАЗВОЈ ИНФРАСТРУКТУРЕ У 2019. ГОДИНИ

Незаобилазна тема разговора са Дубравком Кораћ, потпредседницом Општине Апатин, била је развој и планови у области инфраструктуре наше општине у овој и наредној години, као и да ли је и колико су ти планови урачунати у буџет општине за 2019. годину.

– Много је урађено по питању инфраструктуре. Асфалтиране су улице, поправљени тротоари. Жао ми је што нисмо у овој години стигли завршити улицу Петефи Шандора, већ ћемо то учинити у наредној. Чекали смо да Електродистрибуција одради свој део посла, али су каснили, што је померило и наше радове. Следеће године уредићемо и Чарду Харчаш. Грађани су приметили да она не ради већ неко време, а разлог је санација објекта који је доста пропао. У Чарду годинама није улагано, што је донекле разумљиво јер је то велики објекат који није јефтино одржавати. Тадашњи закупци нису имали интереса да то чине. По истеку закупа, Туристичка организација, којој објекат припада, донела је одлуку да у сарадњи са Општином Апатин објекат буде употребљен као визиторски центар за обилазак Горњег Подунавља. Тиме ћемо позиционирати центар Горњег Подунавља тамо где му је и место, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница Општине Апатин.

У првој фази планирана је реконструкција постојећег објекта Чарде са рестораном и салом за презентације и предавања о Горњем Подунављу. У другој фази у плану је проширење смештајних капацитета. Тиме ће и понуда на овом делу Дунава, за посетиоце бити интересантнија и богатија.

Претходних дана Општина Апатин је потписала споразум са Атлетским савезом Србије о изградњи атлетског стадиона.

– Директор Алтетског савеза Србије Слободан Бранковић дошао је у узвратну посету Апатину и са њим смо разговарали о изградњи атлетске стазе, односно, стадиона. Идеја је да он буде изграђен поред садашњег фудбалског стадиона и да се тај део града развија као спортски центар Апатина. Временом би везали за тај простор и неке друге спортске пројекте. Атлетски клуб дуго година покушава да се избори за средства за пројекат, али никада до сада нису озбиљно схваћени. Атлетика је базични спорт за све остале спортове и атлетске стазе пружају могућност свим осталим спортским клубовима да на њима одраде припреме. Такође, деци школког узраста дају могућност да ту имају наставу физичког, а грађанима квалитетан простор за рекреацију, објаснила је потпредседница Општине.

Стадион ће бити прилагођен и особама са инвалидитетом чиме би Апатин могао постати и место окупљања и одржавања припрема за особе са инвалидитетом које се баве спортом, а за које у Србији још увек нема довољно оваквих места.

ТУРИЗАМ КАО СТРАТЕШКА ГРАНА АПАТИН

Туризам је у неким градовима и земљама развијен у толикој мери да је постао основна грана приходовања. Апатин има многе потенцијале за развој туризма у том смеру, али се стиче утисак да никада није довољно размишљано или учињено у том правцу.

– Туризам јесте највећа развојна шанса Апатина и најнеискоришћенији потенцијал који имамо. Још увек смо на ниову онога што нам је дала сама природа. Премало је урађено у односу на оно што је могло. Наша идеја је да у наредним деценијама променимо то и окренемо град више ка Дунаву. Приметан проблем је да у граду немамо туристичку сигнализацију. Туристи не могу да се информишу о интересантним објектима, да њихову локацију пронађу путем данашњих телефона, да добију податке где се могу снабдети потрепштинама за наставак путовања. Пројекат туристичке сигнализације општине Апатин урадили смо на српском, немачком и енглеском језику. Уврштен је у буџет за наредну годину и већ у марту очекујем да сигнализација буде постављена. Тиме ћемо кренути са основним корацима у развоју туризма: да нам град буде чист, да има означена места и објекте и да туристима обезбедимо програм током боравка у нашем граду, каже Дубравка Кораћ.

Потпредседница је додала да буџет општине Апатин није велики, али је локална самоуправа успела да многе идеје које до сада нису остварене преточи у пројекте са којима конкурише за средства. То је процес који траје, али је он једини начин за остварење таквих планова. Зато се данас већ пројектују ствари које ћемо градити и допуњавати наредних неколико деценија.

МУЗЕЈ АПАТИНА

Град Апатин може да се похвали Спортским музејом, али не и музејом културе, односно, културне баштине. Ове године кренуло се у реализацију пројекта изградње музеја, а томе су претходили договори око куповине локације, односно, објекта који је био у приватном власништу и пропадао.

– Простор који смо одабрали за музеј је онај за који можемо тврдити би било велика штета да се срушио, јер бисмо ми, као град, тиме изгубили много. Лично бих сматрала највећом грешком нас који сада бринемо о граду и општини да нисмо овај простор успели да сачувамо за наше грађане. Објекат је специфичан и вредан сам по себи, све и да не ставимо ниједан експонат у њега. Прича која је везана за његову изградњу је веома интересантна. Наравно, наша је идеја није само да сачувамо објекат него у њега сместимо све вредне експонате, који се данас налазе на разним местима, и заштитимо их. Обезбедићемо место на коме ће сви посетиоци знати где су почеци становника нашег града и како се град развијао кроз историју. Формирање музеја иде у два правца, први се односи на санацију самог објекта, а други на формирање институције музеја. Оба правца радимо паралелно. Министарство културе доноси одлуку о формирању музеја као институције и поверавају надлежност над њим. У плану је да када завршимо саму обнову објекта већ имамо формирану институцију музеја и списак поставки које ће се наћи у њему, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница Општине Апатин.

Треба нагласити да је идејним решењем пројекта Музеја испланирано и формирање Галерије, простора депоа са мултифункционалним радом и позорнице на отвореном у задњем делу здања. Локална самоуправа жели да се од овог објекта направи центар културног живота нашег града, и још једну занимљиву и туристима привлачну тачку обиласка.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *