ОПШТИНА АПАТИН УЛАЖЕ У РАЗВОЈ СПОРТА

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Како би помогла спортским клубовима и спортистима да постигну боље резултате,  општина Апатин из годину у годину издваја значајна средства. Циљ улагања је између осталог подизање свести међу младима о важности бављења спортом и њиховог укључивања у неки вид спортских активности.

На свечаној додели признања најбољим спортистима у Апатину за 2019. годину, о финасирању спорта и улагањима у младе говорили су Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину, Марко Ђумић, секретар СО Апатин и Радован Ђукић, секретар Спортског савеза општине Апатин.

– Задовољство је присуствовати свечаностима које имају изузетан допринос за развој спорта у свим локалним самоуправама. У ових пар година био сам гост на проглашењу најбољих спортиста у свих 45 градова и општина Војводине, а нигде нисам видео оволики број младих и деце, што чини посебно задовољство. Покрајински секретаријат за спорт и омладину са општином Апатин има добру и коректну сарадњу и сигуран сам да и у наредном периоду наша подршка неће изостати. Секретаријат за спорт и омладину је већ расписао своје конкурсе и позивам људе који воде спорт на локалу, спортске клубове и удружења да учествују на њима и на тај начин обезбеде подршку и у овој години, рекао је Владимир Батез и спортистима поручио да високо поставе циљеве јер само уз велика одрицања и рад могу постићи успехе у спорту.

Секретар Скупштине општине Апатин Марко Ђумић рекао је да спорт у Апатину има дугу и богату традицију о чему сведоче пуне витрине пехара, диплома и медаља у Дому спортова. Нагласио је да је двадесети век прошао на великим успесима апатинских клубова и спортиста који су учествовали на највишем нивоу такмичења у бившој Југославији. Међу њима су и они који су учествовали на Олимпијским играма, као и они који су са европских и светских такмичења вратили се са медаљама и обореним рекордима.

– То су била времена када су се шампиони калили на теренима, борилиштима, својим улицама, плажама, ливадама и школским теренима. Данас је спорт у многим сегментима другачији: од саме организације инфраструктуре, опреме, вођења тренинга, односа према тренерима, колегама спортистима, повезивања са спортском психологијом и педагогијом. Општина Апатин, преко Спортског савеза, покушава да помогне клубовима и појединцима да остваре своје резултате и функционишу без већих потешкоћа. За 2019. годину издвојено је 10 милиона динара који су подељени клубовима преко конкурса, а за посебне програме као што су развој спорта за особе са инвалидитетом, развој, унапређење фудбалског спорта, унапређење спорта деце и младих, и развој унапређење женског спорта издвојено је 820 хиљада динара. Да бисмо имали успешне спортисте неопходно је да са њима раде стручна лица. Зато је Спортски савез општине Апатин обезбедио средства за усавршавање спортских стручњака за звање оперативних тренера. Ово је од изузетног значаја, поготово за родитеље који желе да буду сигурни да су њихова деца на тренингу са стручним лицима, каже  Марко Ђумић.

– За постигнуте резултате у 2019. години издвојио бих наш циљ да у максималној мери и колико год је то могуће подстакнемо младе да се баве спортом и спортским активностима. У 2019. години смо имали троје стипендиста, троје награђених спортиста. За основно функционисање клубова потребно је и да спортисти имају редовне лекарске прегледе као и редовно осигурање. Зато смо у 2019. години спортистима плаћали осигурање, лекарске прегледе, термине у хали где тренирају, и рефундације за сва спортска такмичења која су имали, а то желимо и у наредним годинама, рекао је Радован Ђукић, секретар Спортског савеза општине Апатин.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *