OD SUTRA GRAĐANI NEĆE MORATI NA ŠALTERIMA DA PRILAŽU IZVODE IZ MATIČNIH KNJIGA ROĐENIH, VENČANIH…

APATIN DRUŠTVO VESTI

Od srede, 8. juna, građani više neće morati na šalterima da prilažu izvode iz matičnih knjiga rođenih, venčanih, uverenje o državljanstvu, jer će službenici svih opštinskih i gradskih uprava imati obavezu da, bez naknade, razmenjuju podatke iz službenih evidencija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, obaveza proističe iz Zakona o opštem upravnom postupku koje je izradilo to ministarstvo kojim rukovodi ministarka Kori Udovički.

Ubuduće će roditeljima, da bi na primer dobili dečji dodatak, zaposleni u upravama iz službenih baza pribavljati izvode iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici, uverenje o državljanstvu za onoga ko podnosi zahtev, potvrdu o prihodima u poslednja tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva za svakog člana domaćinstva koji ostvaruje prihode, objasnilo je ministarstvo.

Kako se dodaje službenici će roditeljima, kada dobiju novorođenče, za roditeljski dodatak za novorođenu decu iz službenih evidencija pribaviti podatke iz matične knjige rođenih i iz državljanstva.

Ukoliko neki građanin ili porodica ne mogu sami da pravaziđu socijalne probleme i zato im je potrebna jednokratna novčana pomoć, nju mogu da dobiju tako što će zaposleni u upravi pribaviti podatak u vezi njihovog imovnog stanja, podatak iz matične knjige rođenih, o tome da su članovi domaćinstva nezaposleni i sve druge neophodne podatke, navodi se u saopštenju i dodaje da zainteresovani građanin treba samo da pokaže ličnu kartu.

Da lokalne samouprave moraju da budu profesionalci i da od 8. juna počnu razmenu podataka iz službenih evidencija naglasila je potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Udovički.

„Očekujem od vas da od 8. juna građani vide da je nešto drugačije kada dođu u upravu i sigurna sam da smo na dobrom putu, kao i da je to moguće”, rekla je Udovički.

Ona je u prilog tome navela da postoje opštinske uprava u Srbiji koje na taj način već razmenjuje podatke, ali i da se u dva navrata već radilo na ZUP-u i da je sada pronađena ona mera koja je potrebna Srbiji i građanima.

„Službenici u gradskim i opštinskim upravama neće više od građana tražiti podatke koje država ima u službenim evidencijama – na primer, ako je lična karta važeći dokumnet, zašto onda moramo da pribavimo i potvrdu o prebivalištu”, rekla je Udovički.

Zahvaljujući ZUP-u, država sa građanima i privredom želi da uspostavi partnerski odnos, a istovremeno je namenila aktivniju ulogu građanima da mogu da alarmiraju i podnose prigovore, ukoliko službenici ne postupaju po Zakonu.(tanjug)