ОД 01. МАЈА ПОСКУПЉУЈУ СТРУЈА И ГАС

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Од 1. маја струја за домаћинства биће скупља осам посто, а гас за десет одсто код Србијагаса, преноси РТС. Очекује се да Агенција за енергетику данас и званично да сагласност за то повећање цена.

Нова цена киловат-сата са ПДВ-ом електричне енергије за домаћинства биће 13,31, а гаса 4,91 динар. Претходно повећање цена и струје и гаса било је 1. јануара, а Министарство енергетике је саопштило да ће цене и после мајске корекције остати међу најнижим у Европи, додајући да је тренутна ситуација са енергентима у Европи најтежа у 21. веку због геополитичких дешавања.

“Упркос притисцима, изборили смо се за најнижу могућу корекцију цена струје (8%) и гаса (9%), која је део актуелног стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом. Тако ће, на пример, просечан рачун за електричну енергију бити увећан за око 250 динара”, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, цене електричне енергије и гаса за домаћинства ће остати међу најнижима у Европи, пре свега због дотација државе.

“Управо грађани и то они најугроженији и даље су приоритет Владе. Како бисмо помогли социјално угроженим потрошачима у буџету су издвојене чак 4 милијарде динара. Министарство апелује на локалне самоуправе да свима који имају право на статус енергетски угроженог купца помогну да се пријаве, како би остварили значајна умањења рачуна”, истиче се у саопштењу.

Министарство је апеловало на грађане да се одговорно понашају према електричној и топлотној енергији.

“Штедите, јер уштедама помажете себи, вашем новчанику и дајете добар пример вашој деци. Хвала грађанима за 10% уштеде електричне енергије у периоду октобар – јануар 2022/23”, навело је министарство.

Држава ће наставити да субвенционише побољшање енергетске ефикасности широм земље, а убрзо ће бити расписан нови јавни позив, закључује се у саопштењу. (РТС)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *