OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE JEVREJA – SINAGOGA U APATINU NEPROCENJIVOG ZNAČAJA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ivan Čerešnješ, profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, veruje da je Singoga u Apatinu, jedna od tri najznačajnija kulturno-istorijska jevrejska nasleđa u Srbiji i regionu.

-Apatinska sinagoga, Jevrejsko groblje u Nišu i ritualno kupatilu u Pirotu, gde je jedino Mikve (ritualno kupatilo) iz Otomanskog perioda na čitavom Balkanu, su po mom sudu najznačajniji kompleksi jevrejske kulturne baštine. U Ministarstvu kulture su obećali pomoć-objasnio je Čerešnješ, koji već pet godina u prepisaci sa apatinskim hroničarem i piscom Borisom Mašić, izučava i angažuje se na očuvanju kulturnog nasleđa jevrejske zajednice u Apatinu.

Sinagoga Ivan ČerešnješČerešnješ takođe svojim aktivnostima podstiče zavode za zaštitu spomenika kulture, u Beogradu i Novom Sadu, na zaštiti jevrejskog istorijsko-religiozno-kulturnog nasleđa u Srbiji.-Podrška lokalnih vlasti je takođe veoma važna. Predlažem da opština Apatin, koja je voljna da pomogne, da inicijativu da se kompleks Sinagoge, staro i novo jevrejsko groblje, stave pod zaštitu i kategoriziraju kao spomenici visoke kategorije. To se posebno odnosi na Sinagogu sa jedinstvenim i očuvanim plafonskim muralom. Veće angažovanje je potrebno od Pokrajinskog zavoda sa kojim sam u prepisci-kaže Čerešnješ.

U Apatinu je relativno dobro očuvan čitav centar jevrejskog života.- U kompleksu sinagoge je Mikve, prostor dvorazredne nekadašnje škole i stan rabina-učitelja a profesor Čerešnješ, je uočio i tragove jednog manjeg objekta na dvorišnom zidu, za šta pretpostavlja da su tragovi ritualne klaonice. Ne zna se tačan datum izgradnje Sinagoge ali je pretpostavka da je to početkom 19. veka -dodaje Mašić. On smatra da svi narodi koji su živeli na ovom području, od Srba, preko Mađara, Nemaca, Jevreja i ostalih, zaslužuju da ostave u nasleđe budućim generacijama svoju baštinu, te da ustanove kulture, u tome mogu da imaju značajniji angažman.

Sinagoga enterijer zapuštenRešena misterija murala

U Sinagogi se nalzi jedinstven i sačuvan plafonski mural.

Sinagoga mural 2Sadržaj murala nije više tajna.- Rešio sam zagonetku murala, koji zrcalno (obrnutim slovima na hebrejskom) prikazuje “Ploču Zakona” (hebrejski “Luhot”).Divim se znanju i lucidnosti rabina koji  je u vreme gradnje naručio takav prikaz možda najznačajnijeg događaja u jevrejskoj istoriji, momenat kada Jevreji od naroda postaju nacija, primajući Zakon koji im određuje put u večnost-objasnio je Čerešnješ.