ОБНОВЉЕНА НАЈСТАРИЈА ПРЕВОДНИЦА БЕЗДАН

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

БРОДОВИ ПОНОВО МОГУ ДА ПЛОВЕ

НАЈСТАРИЈА преводница на Дунаву крај Бездана, надомак Сомбора, реконструисана је у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија. Скоро после три деценије бродови могу да прођу кроз ову преводницу. Изграђена је средином 19. века и прва је у Европи саграђена подводним бетонирањем, а сада је поново отворила своје капије за бродове.

Са мађарске стране Бајски канал је очишћен у дужини од 35 километара, док је на српском делу канала у функцију стављена преводница и устава Шебешфок која Бајски канал повезује са Великим бачким каналом. Највећи посао је била реконструкција преводнице Бездан која тридесет година није била у функцији. Радове је обавио Конзорцијум на чијем је челу фирма „Гоша монтажа“, док су партнери Дирекција за водопривреду Доњег Подунавља. Вредност радова износе више од 8,5 милиона евра. Фондови ЕУ обезбедили су 85 одсто средстава, а остатак “Воде Војводине” уз подршку Покрајинске владе.

-Очекујемо да ће се поновним интегрисањем пловила од 500 тона интензивирати саобраћај, да ће једна економија и потенцијал који постоји на овом подручју бити инкорпориран и шире- казао је Славко Врнџић, директор ЈВП “Воде Војводине”. Он додаје да је интеграција ових преводница у унутрашњу мрежу канала и пловних путева од приоритетних бенефита овог пројекта. Пуштању преводнице у рад присуствовао је Антонио Ратковић,градоначелник Сомбора са сарадницима.

ОДБРАНА ОД ПОЛАВА

ЦИЉ реконструкције и санације ових преводница јесте повећање нивоа заштите од поплава, услови за прелазак бродова из Дунава у канал Баја-Бездан, као и пуна оперативна функција канала.Ове активности ће имати и позитиван утицај на економију и туризам, нарочито наутички.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *