ОБЈАВЉЕНА НОВА КЊИГА ПОЕЗИЈЕ ПРИГРЕВЧАНКЕ ДУШИЦЕ МРЂЕНОВИЋ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Из штампе је изашла друга збирка поезије пригревачке песникиње Душице Мрђеновић под називом “Крај једног драмског чина”. Издавач је Аноа доо из Београда док је рецензију потписао Мирослав Алексић, песник и секретар библиотеке Матице Српске.

Збирка “Крај једног драмског чина” је према речима рецензента, Мирослава Алексића књига о несавршеном свету. Седамдесет и пет песама о нескладу без патоса и без шкргута зуба…

“Књига Душице Мрђеновић је испуњена зрелом поезијом и великим питањима, али, далеко од веровања у корисне илузије и далеко од празног оптимизма”, навео је Алексић.

Он је додао да Мрђеновићева у књизи доводи у потпуну равнотежу своју филозофију и своју поетику, и једном лакоћом певања, у богатим сликама, звучи суверено као нека српска Ахматова 21. века не либећи се да дотакне различите формалне обрасце и крећући се од класичног катрена до слободног стиха, од епиграма до разуђених наративних структура, уз добар осећај за риму и мелодију.

“Душица Мрђеновић, у овој збирци постаје иапк препознатљив аутор који не бруси форму већ тежи аутентичности”, закључује Мирослав Алексић.

Душица Мрђеновић је рођена 1990. године у Сомбору. На јавној поетској сцени је присутна од 2013. године када је ушла у избор 10 најбољих младих песника са простора бивше Југославије у оквиру међународно Фестивала поезије младих у Врбасу, где бива запажена и 2017. године. У оквиру Сцене свих креативних из Новог Сада, добитница је следећих награда:

2014. године – трећа награда “Жарко Аћимовић”, 2015. године – друга награда “Душко Трифуновић”, 2016. године – прва награда “Раде Томић” и 2017. године – прва награда на Првом међународном фестивалу “Живко Стојановски”

Ове године у септембру, освојила је Другу награду на Фестивалу литерарног стваралаштва “ФЕЛИС” у Лазаревцу, у категорији поезија. Прошлог месеца је добила признање које додељује часопис “Сазнање” из Крагујевца, за најбољи рад изабран од стране стручне комисије часописа, коју су чињнили Матија Бећковић, Петар Божовић, Љубивоје Ршумовић и Маријана Рајић.

Том приликом Маријана Рајић, песникиња и новинарка је о Душициној песми “У мене гледају очи” рекла:

“Песник није само надарени словослагач рима, песник је и хроничар. Јасним и бритким језиком, разумљивим свима, ова песникиња је успела да из себе избаци емоцију, револт и бол, осликавајући тренутак глобалног слепила у маси очију кроз коју корачамо. Недостојна да себе назовем песником, кад год мој желудац помисли. Волела бих да напишем баш овакву песму – знам да је то ТО”, рекла је Маријана Рајић.

Душица Мрђеновић кроз седам година присутности на поетској сцени ниже успехе и награде. Заступљена је у свим познатијим и мање познатим књижевним часописима у Србији, Црној Гори, Хрватској, Босни и Херцеговини, Русији и Украјини. Песме Душице Мрђеновић су превођене на руски и македонски језик.

Душица Мрђеновић је 2015. године издала своју прву збирку поезије “Само у нама” за коју је рецензију писао наш чувени песник Перо Зубац. Већ следеће године издавачка кућа “Граматик” издаје превод збирке поезије руске песникиње Елене Буевич “Две душе”, а превод са руског је урадила Душица Мрђеновић.

Такође, Мрђеновићева је и лектор првог српског издања књиге великог руског мислиоца Ивана Лукјановича Солоњевича под називом “Народна монархија”, чији је издавач Центар за истраживање православног монархизма, где је Душица Мрђеновић већ неколико година сарадник у Одбору за културу.

Нова збирка поезије “Крај једног драмског чина” ове несвакидашње младе песникиње може да се купи у Градској библиотеци “Миодраг Борисављевић” у Апатину, као и у Спомен библиотеци у Пригревици, а може и да се поручи и путем сајта www.nigdine.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *