NOVI ZAKONI ZA TAKSISTE, INSPEKCIJA POJAČALA NADZOR

APATIN DRUŠTVO VESTI

Veliki broj značajnih novina koje je doneo novi zakon se odnosi na obavljanje taksi prevoza i on uredjuje uslove i način obavljanja javnog prevoza putnika i prevoz lica za sopstvene potrebe u drumskom saobraćaju u domaćem i međunarodnom prevozu. Najvažnije novine nastupaju na snagu od 12.novembra 2015. godine i prema njima:

-Taksi vozač ne može biti lice koje je pravnosnažno osuđivano na kaznu zatvora dužu od dve godine za krivično delo protiv života i tela, polne slobode, protiv bezbednosti javnog saobraćaja i javnog reda i mira.

– Taksi vozilo mora biti fabrički proizvedeno putničko vozilo koje je registrovano prema mestu sedišta taksi prevoznika sa izdatim registarskim tablicama čija registarska oznaka sadrži latinična slova TX na zadnje dve pozicije.

Saobraćajna inspekcija je intenzivirala kontrolu nelegalnog taksi prevoza na teritoriji Opštine Apatin. Terenska inspekcijska kontrola će se vršiti sakodnevno u večernjim časovima i vikendom.

Cilj donošenja ovih zakona je efikasno ukidanje sive ekonomije u saobraćaju i usaglašavanje našeg zakonodavstva sa međunarodnim propisima u drumskom prevozu putnika i tereta.