НОВА ПОСТАВКА ОД ПЕТКА У ГАЛЕРИЈИ „МЕАНДЕР“

APATIN KULTURA VESTI

У петак, 8. марта, са почетком у 19 сати, у галерији Меандер у Апатину биће отворена изложба „Раскршћа“, Миле Гвардиол. Изложба ће у апатинској галерији бити постављена до 21. марта.
О изложби

,,Слике из овог циклуса на метафоричан начин третирају питање ментално – емотивних „раскршћа“, тренутке разрешавања индивидуалних дилема, доношења одлука и бирања животних путева. Мрежом правих и полукружних линија које су паралелне или се међусобно секу и укрштају, призором који асоцира на раскрснице аутопувета мегалополиса, уметница визуализује тему којом се бави. Насликани призор кадрира тако да одаје утисак ширења и изван граница платна.

Сликарски опус Миле Гвардиол припада духу геометријске апстракције односно наставља пут којим су у српском сликарству ишли Миодраг Протић, Александар Томашевић и Стојан Ћелић. Како сама уметница каже – Њени предходни циклуси, уз примену принципа понављања подразумевали су доминантно истраживање форме и боје а циклусом „Раскршћа“ ликовну проблематику проширује и на питање простора. Док су почетна дела овог циклуса сликана регистом хладних боја на монохромном тамном фону, постепеном колористичком и геометријском разрадом , умножавањем планова, увођењем сегмената неба или флоре, уметница постиже ефекат просторног илузинизма сложене виртуелне грађе. Развојем линеарног и бојеног слоја слике почетне асоцијативност слаби али јача утисак динамизма и енергије унутрашњег поља слике.
Сам ликовни језик Миле Гвардиол почива на добро познатим елементима (игри линија, ритма,боје) који нису употребљени бучно већ су претворени у софистициран, бираним терминима конципиран визуелни говор, подржан перфекцијом непосредне реализације.“ (Милица Тодоровић, историчар уметности, кустос Галерије Савремне ликовне уметности Ниш)

О аутору

Мила Гвардиол је рођена 1979. године у Београду. Дипломирала је 2004. на Факултету примењених уметности у Београду на Одсеку зидно сликарство у класи професора Слободана Ђуричковића. Докторирала је 2012. године на Интердисциплинарним студијима Универзитета уметности у Београду на Одсеку за дигиталну уметност. Чланица је УЛУС-а од 2006. године, а од 2011. и УЛУПУДС-а. Запослена је у звању ванредног професора на Факултету за дигиталну продукцију у Сремској Каменици и Факултету примењених уметности у Београду.

САМОСТАЛНА ИЗЛАГАЊА:

2019. Галерија Меандер, Апатин
Мали ликовни салон Народног музеја Крагујевац, Крагујевац

2018. Галерија 73, Београд

2018. Галерија Савремене уметности Панчево, Панчево

2017. Галерија савремне ликовне уметности Ниш – Павиљон у Тврђави, Ниш
Галерија „Лаза Костић“, Сомбор

2016. Галерија Пикто, Загреб, Хрватска
Галерија УЛУС, Београд

2015. Ликовни салон Културног центра, Нови Сад
Галерија Милотић, Пула, Република Хрватска
Галерија савремене уметности Смедерево, Смедерево

2014. Галерија Блок, Београд

2012. Галерија Мостови Балкана, Крагујевац
Галерија Сингидунум, Београд

2011. Галерија Чедомир Крстић, Пирот
Галерија 8, Скопље, Македонија
Галерија ДЛУМ, Скопље, Македонија
Галерија Владислав Маржик, Краљево
Народни Музеј Ужице – Кућа Јокановића, Ужице
Кућа Ђуре Јакшића, Београд
Галерија Културног центра Рибница, Краљево

2010. Галерија Стара капетанија, Земун
Виртуелна галерија ИТН, Интернет
Галерија савремене ликовне уметности Ниш, Салон 77, Ниш
Културни центар Инђија, Галерија Куће Војиновића, Инђија

2006. Галерија Задужбине Илије М. Коларца, Београд

Групно је излагала на око 200 изложби. Учесница је међународних фестивал дигиталне уметности и ликовних колонија. Неколико пута је награђивана у домену сликарства.
РТС је 2013. године продуцирао документарну монографију „ГВАРДИОЛ – Мила Гвардиол“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.