НЕПРЕСТАНА БОРБА СА РИБОКРАДИЦАМА -У АПАТИНУ ЗАПЛЕЊЕНО НОВИХ 1000 МЕТАРА МРЕЖЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

У акцији хватања рибокрадица Риболовачка служба Шумске управе Апатин, у сарадњи са Пограничном полицијом, ухватила je три лица и запленила око 1000 метара мреже. Акција се спроводи на локацији од Вагона до Богојевачког моста у дужини од 41 километра. За само претходне две ноћи рибочувари су из воде извадили 23 мреже укупне дужине 1000 метара.

Рибокрадице су ухваћене на 1396 километру Дунава, код Мишвалда. Они су од раније познати Шумској управи по истом прекршају. Мреже су им заплењене, а како су ухваћени са рибом као доказним материјалом биће кривично гоњени јер уловљена риба спада у врсту за коју је на снази ловостај. Овакав прекршај спада у тежи прекршај.

Мреже су откривене и заплењене и на локацијама Хагла код Сонте и у рукавацу Дунава код Бродоградилишта, где највећи проблем рибочуварима стварају сплавари.

– У току је забрана риболова штуке и смуђа јер су у мресту. Забрана важи до 31. марта. Прексиноћ смо „опајали“ мреже у заливу код Плаве руже. Сплавароши преграђују мрежама рукавац и везују за своје сплавове. Изузетно су безобразни и неће да признају да су њихове када их откријемо, кажу рибочувари Миленко Вујатовић и Радиша Нешић.

Мреже којима се рибокрадице служе у слободној продаји се, према речима рибочувара, могу наћи код приватног лица у Оџацима који их продаје на пијацама, а цене им се крећу око 30 еура по комаду. Вредност заплењених мрежа је око 700 еура. У мрежама је било рибе која је пријављена, извагана, измерена, и спада у оне које су у мресту. Живу рибу су одмах вратили у Дунав, а угинулу су однели на хранилиште орловима белорепанима.

– Ово је наставак целогодишње активности. Рибокрадице су веома добро организоване. То је криминална група која се не либи да у једном најосетљивијем периоду  за једну популацију рибе, врсту, без икаквих скрупула постављају мреже. Трошак за мреже врате са једном рибом. Килограм смуђа тренутно је 800 динара, а ако улове рибу тежине три килограма исплати им трошак за једну мрежу. То је за њих добро улагање. Оно што је лоше за ово друштво и за ову државу јесте блага казнена политика. Друштвене околности у нашој земљи и нашем окружењу су такве да је то бизнис, односно, ризик који се исплати. Више пута смо понављали да се према повратницима у рибокрађи води другачија казнена политика како би их спречили у томе. Међутим, увек хватамо иста лица, чак и на истим локацијама. Често се дешава да када рибочувари дођу на локацију рибокрадица гледа како заплењују мрежу и још коментаришу. А ми у казненом поступку морамо доказати да је он поставио мрежу. Имамо проблем и са сведоцима у поступку јер очевици неће да сведоче. Имамо лажну слику те солидарности да им чине услугу ако не сведоче. Да су мреже које смо запленили остале до јутрос у води штета би била немерљива. Вода је плитка, риба улази у рукавце и у мрежу саме и рибокрадице то знају. Имамо посла са искусним људима и они врло добро знају шта раде, добро познају терен, знају куда да беже, све покривају са паметним телефонима, али ми нећемо одустати. Велика нам је помоћ Погранична полиција, а морам похвалити и нашу рибочуварску екипу јер није лако целу ноћ бити у шуми. Поред лопова чекају их и мигранти. Тражио сам да се мојим људима обезбеди оружје, али нисмо још наишли на разумевање код надлежних. Не желим да неко од њих страда, каже Миодраг Перовић, шеф Шумске управе у Апатину.

1 thought on “НЕПРЕСТАНА БОРБА СА РИБОКРАДИЦАМА -У АПАТИНУ ЗАПЛЕЊЕНО НОВИХ 1000 МЕТАРА МРЕЖЕ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *