NEKAD PRAVILI PREKOOKEANSKE BRODOVE A DANAS SU REMONTNE STRANICE

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Apatinsko brdogradilište je svojevremeno pravilo prekookenske brodove za Norvežane a danas se bavi samo sa remontom plovila, najviše za domaće firme Hrvatsku, Mađarsku i Nemačku,odnosno iznajmljuje prostor i opremu.

Apatinsko brodgradilište, je imalo oko 800 zaposlenih, osamdesetih godina, a plate su im bile veće nego u Apatinskoj pivari .Posle sankcija počeo je sunovrat i svi zaposleni su praktično ostali sukcesivno bez stalnog zaposlenja.

Borodgradilište je na licitaciji prodato Vojvođanskoj banci 1. jula 2012. godine koja ga je kupila za 230 miliona dinara, dok je MIK grupa Miodraga Kostića, tada ponudila cenu od 150 miliona dinara. Mladen Manojlović, direktor DO Brodgradilišta ističe da firma nema nijednog zaposlenog i da u krugu rade zakupci.-Posle stečaja i bankrota Vojvođanska banka je kupila Brodgradilište. Ono je od tada na prodaji a mnogi strani zainteresovani kupci obilazili su firmu ali do konkretnih dogovora još nije došlo-ističe Manojlović. Uz apatinsko, propala su i privatizovana brodogradilišta u susednom Bezdanu i Bačkom Monoštoru. Iako su u vlasništvu privatnih lica i ona tek povremeno rade samo na remontu brodova.-U zemlji trenutno novogradnjom brodova bave se jedino brodgradilišta u Sremskoj Mitrovici i Kladovu, koja su u vlasništvu Holanđana-napominje Manojlović, koji je dugi niz godina u srspkoj brodogradnji

Prednost Apatina je što se ova firma nalazi na granici sa Hrvatskom i Mađarskom koje nemaju u blizini rečno brodgradilište, a poseduju  heling za izvalčenje velikih brodova i nalazi se u zalivu Dunava koji se vodi kao međunarodni zimovnik.