NACIONALNA UTAKMICA ŠKOLOVANIH SLUŽBENIH PASA U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Na sportskim terenima Tehničke škole u Apatinu danas je održana nacionalna utakmica školovanih službenih pasa. Za 17 prijavljenih učesnika organizovani su ispiti u tragačkoj disciplini, poslušnosti, socijalizaciji te odbrani i napadu. Iako je u Apatinu održano 6 sličnih utakmica, prvi put je ovakvu organizaciju preuzelo Kinološko društvo Panonija iz Apatina.
– Međunarodno prvenstvo u radu školovanih službenih pasa po prvi put organizuje Kinološko društvo Panonija. Do sada ih je održano šest , istakao je Pavle Nikolić ispred organizatora. Ovaj dugogodišnji uzgajivač i priznati međunarodni stručnjak obuke pasa rekao nam je da na ispitima učestvuju treneri i odgajivači iz Zrenjanina, Kragujevca, Kikinde, Novog Sada i Beograda.
– Od rasa, većinom su prisutni Nemački i Belgijski ovčari te Dobermani. Prema njegovim rečima ovakve utakmice su značajne za odgajivače jer pored eksterijera i lepote vlasnici mogu da provere i radne osobine psa.
Nikolić kaže da ovako obučeni psi imaju široku primenu . – Ovi psi su u većini slučajeva službeni policijski psi, služe za pronalaženje lica zatrpanih snegom, za izvlačenje iz ruševina, iz vode, za pomoć hendikepiranim licim i dece sa posebnim potrebama. Prema njegovim rečima iako se u Srbiji tek dvadesetak lica bavi obukom pasa oni su po kvalitetu u samom Evropskom vrhu.

987_7886 987_7893 987_7890 987_7889 987_7892