НА ЗОНСКОЈ СМОТРИ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА ПРЕКО 400 УЧЕСНИКА

APATIN SOMBOR SRBIJA VESTI

У Великој сали Општинског културног центра oдржана је Зонска смотра изворног стваралаштва на којој су се представили КУД-ови Западно-бачког округа. Наша општина угостила је преко 400 извођача изворног фоклорног стваралаштва. На сцену су изашли инструменталисти, певачке групе и фолклорни ансамбли који су извели приказе игара и обичаје. Наступила су Културно-уметничка друштва из Сомбора, Бачког Брестовца, Бачког Моноштора, Шида, Кљајићева, Станишића, Риђице, Бачког Грачаца, Сонте, Свилојева, Пригревице и Апатина.

Селектор Зонске смотре у Апатину била је Слободанка Рац.

 – Годинама долазим у Апатин и моји су утисци увек позитивни зато што је то празник за душу, срце, очи. Са руководиоцима и кореографима ћу разговарати о стварима које треба исправити да раде још боље. Има неких грешака које се праве, али их не правимо намерно него зато што смо аматери, на крају крајева. Њих је потребно само упутити да неке ствари раде другачије. Општи утисак је да раде јако добро. Оно за чим највише жалим је да заједница којој они припадају уопште није свесна шта има. Почевши од структуре локалних самоуправа Апатина, Сомбора, Оџака, Куле до осталих. Ово је такав један бренд, да се изразим модерним речником, да тиме можемо да отворимо сва врата која су нам затворена и са сто катанаца. А ми то не умемо да искористимо. Не знам шта бисмо више урадили када у нама не препознају оно добро. Народ који не поштује своју традицију никоме не треба. Ако сами себи нисмо важни, ако нам корени нису битни, не само српског народа јер смо овде заједно на смотри представили све наше народе и заједнице, ни другима нећемо бити. Локалне самоуправе то треба да знају и препознају, и да користе. Ниједан члан локалне самоуправе није овде да подржи ове људе који су посетили ваш град, а свако од учесника је могао да каже да данас има где важније да буде. То су људи који углавном живе од пољопривреде, али издвајају велики део свог времена да сачувају традицију од заборава. Велико им хвала за труд који улажу у то, рекла је селекторка.

Селекторка се осврнула и на смањење средстава Културно-уметничким друштвима од стране локалних самоуправа и подсетила да без новца не може да се оствари напредак.

– Ми чувамо своје корене, свој језик, своју песму, обичаје, ношњу. Огромна су улагања, али она толико више врате. Стога апелујем на оне који могу помоћи да то учине. Нека мало ослушну регион како то ради и колико имају користи од тога. Представљање себе у најбољем светлу значајно мења слику о нама, када странци виде да чувамо своје знају да ћемо чувати и њихово, додала је Слободанка Рац.

Ослушкујући коментаре учесника стиче се утисак да је једино изузетно врућ дан кварио да све буде савршено. То не значи да је изостало добро расположење учесника. Све похвале послали су на адресу Општинског културног центра за одличну организацију у одржавању смотре.

Након што погледа и остале Зонске смотре селектор Слободанка Рац ће донети одлуку ко ће од учесника наступити на Покрајинској смотри у Врбасу.

М.В

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *