NA UNESCO-VOJ V KONFERENCIJI “MLADI I MUZEJI”, ODRŽANOJ U RUMUNIJI, UČESTVOVALA SRBIJA SA PREZENTACIJOM KULTURE U APATINU

APATIN KULTURA VESTI

Na UNESCO-voj V Konferenciji pod nazivom “Mladi i muzeji”, održanoj u Rumuniji od 13. do 15. juna, učestvovala je Srbija sa prezentacijom kulture u Apatinu.

Konferencija se sastojala od tematskih prezentacija, institucija, organizacija i pojedinaca iz: Francuske, Španije, Italije, Bugarske, Azejberđžana, Litvanije, Moldavije, Srbije i najviše iz Rumunije. Prezentacije su bile različite tematike sa diskusijom o učešću mladih u muzejima sa osvrtom na muzejsku etiku. Sastojale su se od različitih formi od pismenih, usmenih i video projekcija. U izuzetno profesionalnim uslovima, konferencija je održana u ambijentu kompleksa Muzeja “Golešti” nadomak Piteštija, glavnog grada okruga Arđes, severnoistočno od Bukurešta.

Na inicijativu Asocijacije žena Srbije, predstavnici Srbije, Milja Radovanović i Radmila Savčić, učestvovale su na ovoj konferenciji i njihova prezentacija pod naslovom “Kultura bez zidova” je jezgrovitim tekstom, slajdom i video projekcijom prezentovala tri praktična primera kako mladi učestvuju u stvaranju kulturne baštine – osnove muzejske delatnosti.

muzej golešti

Prvi je dugogodišnje prisustvo stalne postavke skulptura na otvorenom kao oblik delovanja Banje “Junaković” i Simpozijuma “Meander”, koja je tokom dvadeset godina postojanja uticala na oblikovanje estetske, kreativne i emotivne svesti kod mladih.

Drugi primer je atraktivna jednogodišnja izložba skulptura od terakote na centralnoj gradskoj zoni iz produkcije Terratorije u sklopu BELEF-a u Beogradu, a treći je inicijativa mladih kroz manifestaciju “Novo doba” u Pančevu kao oblik subkulture koja vremenom dobija izgled oficijelne kulture.

– Predstavnici Srbije poneli su veoma dragocena iskustva i uspostavili brojne kontakte. Najveće zadovoljstvo je pozitivna realkcija učesnika na našu prezentaciju. Posebno su izražavali čuđenje da u jednom malom gradu do 30.000 stanovnika postoji tolika koncentracija dobrih umetničkih dela – izjavila je Radmila Savčić, istoričar umetnosti i viši kustos Galerije “Meander” Opštinskog kulturnog centra.

Nakon zvaničnog dela organizatori su učesnicima pokazali kompleks Muzeja “Golešti”, koji se prostire na nekoliko hektara sa rekonstuisanim kućama s okućnicama, dvorištima, školom, crkvom, upravnom zgradom, karakteristične arhitekture, uglavnom od drveta, koje su iz raznih perioda od srednjeg veka do početka dvadesetog i iz raznih krajeva Rumunije.

Jednodnevnom ekskurzijom učesnici su obišli okrug Arđes sa posetom izvornim i autentičnim mestima i zanimljivim turističkim destinacijama podno Karpata.

V. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *