MONOŠTORSKI SAJAM TORTI I KOLAČA – NAJBOLJI PEKMEZ IMAO APATINAC VLADAN DIVJAK

APATIN DRUŠTVO VESTI

Na sajamskim štandovima 3. Sajma torti kolača i poljoprivrednih proizvoda  šarenilom, izgledom  i mirisom su plenile tradicionalne vrste poslastica, štrudle sa makom, orasima, kiflice, medenjaci, “moderne” torte i kolači. Našli su se tu i domaći pekmezi, džemovi, med, a počinjalo se naravno od slanog – kobasica i kulena od divljači, dimljene marinirane ribe (domaće sardine), što sve opet dobro ide uz domaću rakiju, vina i sokove. Nagradu za najlepšu tortu osvojila je Snežana Jager iz Bačkog Monoštora, poznata po dobroj “Doboš torti”.-Doboš torta mi je naojomiljenija,  svaka domaćica je pravi, a ja nastojim dati sopstveni šmek posebnim izgledom-rekla je Jagerova. Priznanje za najukusniju tortu pripalo je Margareti Đurđević “Meggie cakes” iz Sombora, za tortu po sopstvenom receptu, koja se  priprema bez brašna. Najbolji kolač bila je štrudla sa dve vrste nadeva – mak i orasi,  Marije Kolar iz Monoštora dok je najbolji pekmez – džem bio onaj od šipurka, pripremljen od strane “Sosine zimnice” Vladana Divjaka iz Apatina.-Šipurak na starinski način, na običnoj peći pripremljen, nema zamene-istakao je Divjak. Posebno priznanje je dobila Klara Šuvak, kao najmlađa učesnica sajma, još uvek učenica osnovne škole.
Manifestacija je osmišljena kao idealan način za promociju domaće radinosti kroz poljoprivredne poizvode, prerađevine, torte i kolače, s ciljem unapređenja i razvoja sela, akcentovanja poljoprivrede kao osnovne delatnosti na selu, afirmisanja žena i njihovog stvaralaštva, te razvoja agro i eko turizma, kao dodatne aktivnosti na gazdinstvu-rekla je Zdenka Mitić, iz NGO “Podunav” .
Organiaztor manifestacije su monštorska udruženja građana “NADE” , “Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.