МОГУЋ ДЕВЕТОДНЕВНИ ЈЕСЕЊИ РАСПУСТ-ОД 6. ДО 14. НОВЕМБРА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Од суботе 6.новембра сви основци и средњошколци могу бити на деветодневној паузи од школских обавеза.

Све је више деце заражено вирусом корона. Најтеже клиничке слике бележе се и код малих и младих пацијената, који дишу уз помоћ респиратора. Инфицирани малишани и омладина јесу преносиоци болести која упорно прети. Зато је нарочито под лупом рад школских колектива, а најодговорнији за јавно здравље и образовање интензивно промишљају о могућим изменама модела наставе па и школског календара не би ли се прекинуо ланац ширења заразе. Дилеме о евентуалном преласку школа на онлајн рад у предстојећем периоду, на ком нивоу предуниверзитетског школства је то сврсисходно, као и о продужетку јесењег распуста за све основце и средњошколце у држави – нису разрешене. Очекује се да ће одлуке о томе бити донете почетком следеће недеље на седници Кризног штаба.

Многи чланови тог тела сагласни су да би ваљало да предстојећа пауза у раду ученика и наставника буде мало дужа него што је планирано важећим школским календаром. Размишља се да јесењи распуст, предвиђен 11. и 12. новембра, обухвати не само та два, него све дане од понедељка до петка, друге седмице новембра. Рачунајући и викенде, у том случају, школе не би радиле укупно девет дана, од 6. до 14. новембра. Ако таква одлука буде донета, на предах од школских обавеза ђаци и просветни радници фактички ће отићи већ крајем следеће недеље.

Званични подаци сведоче да је од почетка октобра константно, али не и драстично, повећање броја регистрованих случајева заражавања основаца и средњошколца. Последњи пресек, објављен јуче, показује да је од 21. до 28. октобра укупно оболело 4.388 деце и младих, школског узраста од шест до 18 година. То је за свега 16 евидентираних случајева више него претходне недеље, а иначе највише у једној седмици откако ресорно Министарство просвете објављује ове податке ослањајући се на статистику Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”.

Да епидемијска ситуација у школама, по бројевима, и даље није алармантна, чему у прилог говори и податак да је тренутно заражено мање од 0,6 одсто деце школског узраста, указао је Бранко Ружић, министар просвете и члан Кризног штаба.

У оквиру свеобухватних мера спречавања ширења заразе ковидом 19, истакао је Ружић јуче у разговору за РТС, трага се и за мерама које би смањиле улазак вируса у образовни систем, а међу њима су увођење онлајн наставе и продужавање јесењег распуста, али одлуке нису донете. Према најавама министра, и те мере ће се разматрати на седници Кризног штаба почетком идуће недеље.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *