МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ И ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР БОЖИЋ ПОСЕТИЛИ ГАЗДИНСТВО ПОРОДИЦЕ ЛОВРИЋ У ПРИГРЕВИЦИ

APATIN POLITIKA VESTI

Двадесетосмогодишњи агроном Петар Ловрић из Пригревице након завршетка Пољопривредног факултета, вратио се у своје село да се бави ратарством. Породица Ловрић обрађује 150 јутара земље од којих је 30 јутара у њиховом власништву, а остатак за држање музиних крава и у закупу. Његову породицу посетили су данас Бранислав Недимовић, министар је пољопривреде и заштите животне средине Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Дубравка Кораћ, председница општине Апатин са сарадницима.

– Обрађујем око 150 јутара земље на којој је на 80 одсто засејана соја. Остали усеви су кукуруз и пшеница коју смо недавно скинули. Узео сам у закуп 30 јутара државног пољопривредног земљишта на лицитацији пре месец дана. Конкурисао сам за ИПАРД1 мера 1 фонд за тракторе. Решење сам потписао са министарством пољопривреде и ових дана очекујем исплату. Купио сам трактор 6100М Џондир, 100 КС, са оптерећењем 120. Користићу га претежно за ратарство. Посета Министра и Покрајинског секретара и разговор са њима нама пољопривредницима је од изузетног значаја, рекао је Петар Ловрић.

Министар Недимовић упознао је газдинство породице Ловрић и разговарао са њима о бројним конкурсима које министарство има за биљну производњу, механизацију, конкурс светске банке за сточаре по систему 54-10 где ће пољопривредници моћи да набавају механизацију, објекте.

– Овде сам да људима из пољопривреде укажем на све програме које Министарство пољопривреде планира да понуди. Дошао сам да поразговарам с људима о ратарству на овим просторима. Завршена је жетва пшенице, ускладиштили смо 3,5 милиона тона, што је за 17 одсто више него претходне године. Што се тиче пшенице ова година нам је рекордна. Било је доста кише претходних дана па можемо да се надамо и добрим резултатима кукуруза. Оно што морамо да урадимо у Пригревици, а што сам обећао прошлог пута али нас је корона спутала, је да следеће године довршимо објекат  започет пре десетак година, рекао је Бранислав Недимовић, министар је пољопривреде и заштите животне средине у Влади Републике Србије.

Министар је додао да је у току ИПАРД1 програм и отворен је наредна два месеца. Министарство ће од ове године извршити појачну контролу стоке у државни закуп.

Покрајински секретар за пољопривреду свакодневно обилази пољопривреднике у Војводини и пољопривредна газдинства, те се информише о стању на терену, проблемима које имају и ономе што Покрајина нуди од субвенција. Пре неколико дана је са Министром Недимовићем разговарао о тренутним временским приликама, суши која је претила да значајно угрози пољопривредне усеве  и циклону који је донео обилне падавине и град.

– Драго ми је што се налазимо  код једног младог домаћина, као и што општину води једна млада особа јер то гарантује перспективу и будућност ове општине. Секретаријат за пољопривреду има 28 конкурса у текућој години. Један део конкурса се односи на локалне самоуправе, али се већина односи на пољопривреднике. Милијарду динара је предвиђено за подстицаје кроз разне конкурсе. Један од њих је инвестиција за имовину пољопривредног газдинства где се ради о прикључној механизацији што интересује наше пољопривреднике и нашег домаћина, пре свега. За прикључну механизацију је било на располагању сто милиона динара, наредне недеље се очекују резултати. Пре тога смо имали резултате везане за конкурсе за наводњавање, којима је било предвиђено три стотине и седамдесет милиона динара, а доделили смо 707 уговора. Завршен је конкурс за младе старт-ап и позивам младе да и наредне године конкуришу. Неколико младих са територије општине Апатин је добило средства из тог програма, а на располагању смо имали 200 милиона динара. То су само неки од конкурса, рекао је Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

Председница општине Апатин је рекла да је велика част што је Министар пољопривреде Бранислав Недимовић у кратком временском периоду два пута  посетио општину, као и долазак Покрајинског секретара за пољопривреду Чедомира Божића.

– Наши пољопривредници се у већој мери обраћају покрајинском секретаријату и навикли су да конкуришу на понуђена средства. Оно што је план општине Апатин да, као и претходних година, и ове године помогне пољопривредницима са пет милиона динара. Новост је да ћемо ове године помоћи и задругама, видели смо да је то перспектива и одвојена су средства за те намене. Посебно ми је драго што смо данас у Пригревици код домаћина који је школован, али се вратио у своје село, обрађује велику површину земље и вољан је да овде остане. Свима нам је пуно срце кад видимо да имамо такве људе у општии јер дају наду у будућност, рекала је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин.

Четворочлана породица Ловрић на свом газдинству држе бикове и музне краве. Најстарији члан је Петров отац Никола Ловрић.

– На газдинству имамо 23 музне краве које у просеку дају од 18 до 20 литара млека. Девет бикова тежине око 520 кг пре пар дана смо продали код Матијевића. Откупна цена је 220 дин/кг што је веома ниска цена. Храна је углавном са наших њива, али има доста да се докупи и скупа је, а месо и млеко су прејефтини у откупу. Телад остављамо себи, младим јуницама подмлађујемо стадо, а старе продајемо на вагу. Увек их осемењавамо сементалским биком да телад буду боља, рекао је Никола Ловрић.

Он је додао да киша која је пре пар дана пала је закаснила, али је добро што је било јер би без ње ратарима претила тешка суша.

– За цело лето пало је врло мало кише. Од 15 године сам у пољопривреди јер нисам хтео да учим школу па сам остао на земљи. За сина сам хтео нешто боље, али је он одлучио да се врати по завршетку школе. До сада смо имали солидну сарадњу са Министарством и локалном самоуправом, сад очекујемо субвенцију за поврат средстава за куповину трактора. Ми смо трактор купили пролетос и платили 73.000 еура и очекујемо део новца кроз субвенцију. Прошле године су нам бикови достигли 700-720 кг и било их је тешко продати, за шта још увек чекамо субвенције. О свему овоме разговарали смо са Министром, Покрајинским секретаром и председницом општине. Зато су нам њихове посете важне, да можемо да укажемо на проблеме са којима се суочавамо, нагласио је Никола Ловрић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *