METEORIT PAO KOD APATINA?

APATIN DRUŠTVO VESTI

Meteorit je u Srbiji pao dva dana pre nego u ruskom gradu Čeljabinsku, tvrdi Ištvan Koma iz Apatina, koji kaže da je prisustvovao tom događaju. On je našao predmet sastavljen od slepljenih tankih listića, težine oko 150 grama, a za koji misli da je ostatak meteorita.

Koma kaže da je, dok je skupljao drva u šumi kod Apatina, čuo kako se sa neba prolomio prasak, lomeći grane na drvetu.

– Od siline buke legao sam na zemlju. Pomislio sam da je neko pucao iz karabina, ali nikoga nisam video. Kada sam se pribrao, primetio sam rupu u zemlji i spaljenu travu okolo. Uzeo sam štap i iskopao na oko 20 centimetara dubine neobičan predmet koji je još bio topao – priča Ištvan, a prenosi “Blic”.

On je predmet odneo kod svog komšije Zvonka Virovkića. Pošto je predmet nepravilnog oblika i ne privlači ga magnet, njih dvojica su zaključili da je možda deo većeg tela koje se raspalo.

meteor 2

Pavle Premović, profesor geohemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, koji ima bogato iskustvo u ovoj oblasti, kaže da je mala verovatnoća da se radi o meteoritu, ali da tu mogućnost nikako ne treba isključivati bez detaljne analize.

– Radi o neobičnom kamenu kakav do sada nisam video. Na osnovu fotografije mislim da je mala verovatnoća da se radi o delu meteora, jer je pravilo da on nema oštre ivice, niti rupe, i ima koru oko sebe koja je nastala prolaskom kroz atmosferu. Bilo bi najbolje da nam dostavi kamen da ga pregledamo instrumentima u laboratoriji za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju – kaže Premović. On dodaje da bi se ispitivanje moralo obaviti magnetom velike snage, da bi se znalo da li reaguje na magnetno polje.

– Godišnje dobijem desetak prijava pada meteorita, a najviše iz Vojvodine, ali do sada se ni u jednom slučaju nije ispostavilo da su sumnje opravdane – kaže Premović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *