KRENULO SKUPLJANJE KESTENJA- NAKUPCI PLAĆAJU 15 DINARA ZA KILOGRAM

APATIN DRUŠTVO VESTI

U potrazi za dodatnom zaradom, pojedini Apatinci skupljaju plodove divljeg kestena u centru grada, od čega, kako kažu, tokom sezone mogu zaraditi nekoliko hiljada dinara. Ovo pejzažno drvo prisutno je u Apatinu u ulici Srpskih Vladara i gradskom parku a pored svoje dekorativne uloge ima i lekovita svojstva. Nakon prikupljanja, plod se prodaje poznatim nakupcima, koji, kako saznajemo, plaćaju oko 15 dinara za kilogram.

– Sakupljam kesten svake godine, oko 100 kilograma. Posao je težak, a uključena je cela porodica i prijatelji. Za njega nam otkupljivač plaća 15 dinara za kilogram. Nije loša dopuna kućnog budžeta, a malo pomognemo i komunalcima koji čiste glavnu ulicu, kaže S.V iz Apatina koji je danas skupljao plodove. On dodaje da se sva količina koju odnose nakupcima, otkupi i dalje preprodaje farmaceutskoj industriji.

Inače, odraslo stablo Divljeg kestena daje oko 100 kg plodova u sezoni sazrevanja (septembar-oktobar). Pupoljci su krupni, sjajni i lepljivi. Pored oljuštenog ploda koristi se i kora a list i cvet nešto ređe. Divlji kesten sadrži 40-60% skroba; 5-8% saponina; 5-8% ulja; 6-7% belančevina te tanine, flavonske i kumarinske derivate kao i vitamine B1, C i K. Najvažniji sastojak je triterpenski saponin escin (3-6%) kome se pripisuje lekovito svojstvo u terapiji slabosti venskih zalistaka i kapilara donjih ekstremiteta koje učvršćuje i deluje diuretično.

Divlji kesten se pored primene u medicini i kozmetičkoj industriji može pronaći i brojnim ormanima sa odećom, naime, ovaj plod se tradicionalno koristi i kao ekološko rešenje sa kojim se sprečava nastanjivanje moljaca kod vunene i druge odeće.

skupljanje kestenja apatin, kesten glavna ulica 2017 apatin