Kralj Petar II na srpskoj zemlji

DRUŠTVO IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

kraljPosmrtni ostaci monarha Petra II Karađorđevića u utorak stigli u Beograd i položeni u kapelu u Belom dvoru. Prestolonaslednik Aleksandar: Dobro došao kući, oče. Patrijarh Irinej: Tužno-radostan dan od istorijskog značaja. Premijer Dačić: Bez Karađorđevića nema istorije Srbije.

TELO poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića u utorak je stiglo u otadžbinu! Posmrtni ostaci jedne od najtragičnijih ličnosti srpske istorije dočekani su uz najveće državne počasti na aerodromu „Nikola Tesla“, a potom su prevezeni u dvorski kompleks na Dedinju, gde će privremeno biti pohranjeni u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog.

Kovčeg sa telom kralja Petra, umotan u srpsku zastavu, dočekali su članovi kraljevske porodice, premijer Srbije Ivica Dačić, član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike Oliver Antić, kao i predstavnici SPC i Vojske Srbije.

Prestolonaslednik Aleksandar Drugi Karađorđević sa sinovima Petrom, Filipom i Aleksandrom i suprugom Katarinom ćutke je pogledom pratio kovčeg koji su gardisti nosili. Suzama nije dao da krenu.

Kolona sa kraljevim telom ubrzo se sa aerodroma uputila prema Belom dvoru. Pokraj auto-puta ljudi su pozdravljali kolonu na čijem je čelu bio automobil sa kovčegom, a zastave su vijorile na zgradama i na balkonima pokraj kojih je prolazila kraljevska kolona.

Kolonu su ispred Dvora dočekale stotine građana. U rukama su držali njegove slike, zastave Kraljevine Jugoslavije… Kovčeg sa pratnjom prošao je kroz špalir. Ispred dvorske crkve orkestar Garde odsvirao je himnu „Bože pravde“, posle čega su gardisti kovčeg sa zemnim ostacima kralja Petra II uneli u kapelu kraljevskog dvora. U tom trenutku je domaćin ceremonije Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta, uzviknuo:

– Priklonite glave, dolazi kralj!

Hor Srpske pravoslavne crkve zapevao je „Svjati bože“. Na vratima kapele kralja je dočekao patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom i uneo ga u dvorsku crkvu. Kovčeg je položen na odar koji je postavljen u sredini kapele prema ikonostasu. Zastava Srbije na kovčegu koji je stigao iz Amerike zamenjena je ličnom zastavom kralja Petra. Preko te zastave i kovčega unuci poslednjeg jugoslovenskog kralja postavili su kraljevske insignije. Unuk princ Petar postavio je zlatnu krunu, unuk princ Filip dijamantsku sablju i unuk princ Aleksandar kraljevsko žezlo.

Patrijarh srpski Irinej sa protama Savom Jovićem i Radmilom Panićem održao pomen, a crkveni hor je otpevao svečane liturgijske pesme. Potom se poglavar SPC patrijarh Irinej obratio prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću, premijeru Ivici Dačiću i članovima porodice Karađorđević.

– Evo tužno-radosnog dana od istorijskog značaja, ne samo za dinastiju Karađorđević, već i za srpski narod i njegovu istoriju. Povratak kralja Petra II u otadžbinu nakon 72 godine, delo je Božije pravde, koja je spora ali dostižna – rekao je, između ostalog, patrijarh.

Premijer Ivica Dačić je, u ime Vlade Srbije i cele Srbije, kako je naglasio, izrazio zadovoljstvo što prisustvujemo jednom od istorijskih događaja:

– Zadovoljni smo što smo tela naših najvećih istorijskih ličnosti i vladara Srbije uspeli da vratimo da počivaju u srpskoj zemlji. Kralj Petar II potiče iz velike loze Karađorđevića, bez koga istorija Srbije ne bi bila napisana. Na ovaj način imamo priliku da očuvamo našu tradiciju i učinićemo sve da i ostali članovi porodice Karađorđević budu vraćeni u Srbiju. To je doprinos jedinstvu našeg naroda – istakao je premijer Ivica Dačić.

Zbog malog prostora i velikog broja ljudi, na smenu se ulazilo u kapelu. Svi koji su izlazili, upisivali su svoje utiske u Knjigu pomena. Jedan od prijatelja porodice Karađorđević je na celoj beloj strani Knjige pomena krupnim slovima napisao: „Hvala ti, veličanstvo, što si došao kući!“.

– Moj otac kralj Petar je konačno kod kuće i uskoro će biti sa svojim precima na Oplencu – rekao je, obraćajući se prisutnom narodu u dvorskoj crkvi i u dvorištu kraljevskog dvora, prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević preplavljen emocijama .- Moj otac je umro pre 42 godine u dalekoj zemlji i vraća se kući 72 godine posle izgnanstva. Očigledno je toliko vremena moralo da prođe i toliko istorijskih događaja, kako bi istorijska nepravda bila ispravljena i jedna ljudska želja bila ispunjena. Povratak u otadžbinu je bila najveća želja mog oca. Danas se konačno vratio u Srbiju, u zemlju svojih predaka i svojih sunarodnika. Vratili smo kralja u njegovu zemlju. Dobro došao kući, oče! – uzviknuo je prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.

Kako smo nezvanično saznali na kraljevskom dvoru, kapela će od četvrtka biti otvorena za građanstvo, kako bi narod mogao da poseti i pozdravi svog kralja.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.